Att ha kontroll

Fascinerande begrepp är det, kontrollbegreppet. Laddat med känslor, värderingar, betydelser och missförstånd. Och tydligen både problematiskt och önskvärt. Googlar man på frasen "ta kontroll över" ramlar man in på diverse mer eller mindre serösa självhjälpssidor, där somliga behandlar ämnet som någon slags nära nog mystisk kraft i tillvaron. Det man då ska ta kontroll över är ofta sina tankar. Eller sitt liv i största allmänhet. Jag har inte mycket till tålamod med sånt, då det ofta består av övermoraliserande trams.

Samtidigt finns det något viktigt i det där, och ett problem som många verkar dras med och som ställer till problem för dem är just brist på kontroll, över sig själv, sin ekonomi eller sitt liv. Att förlora kontrollen är inte bra. Att ta, återta eller ha kontrollen är därmed bra.

Men hur gör man då? - Egentligen tror jag inte att det där är så svårt. Och definitivt inte mystiskt. Men det kan kräva hårt arbete för att lyckas.

För att ha kontroll över något krävs några få saker:

1. Att man vet hur det är. - Knyter man det till privatekonomi handlar det om att veta vilka tillgångar och vilka skulder man har. Det hjälper också att veta vart pengarna går och om man under viss period går med plus eller minus. Verktygen är de sedvanliga: en enkel balansräkning, en budget och en kassabok. Eller dagens motsvarigheter i form av appar och annat.

2. Att man vet (eller bestämmer sig för) hur man vill att det ska vara eller bli. - Inte heller det är svårt när det gäller privatekonomi. Egentligen. Man kanske vill ha många sparslantar, låga skulder, höga inkomster, små kostnader, många grejer eller pengar kvar på kontot när månaden är slut. Eller så. Här handlar det så klart om att tänka till.

3. Att man kan jämföra hur det nu är med hur man vill att det ska vara. - När det gäller privatekonomin är det inte heller svårt. Är skulderna höga och man vill att de ska vara låga, så blir följden av jämförelsen att man vill ha lägre skulder än man har. Inget konstigt med det. Det är rakt på sak. Vill man ha många saker, men har få, leder jämförelsen till att man vill skaffa fler saker. Svårigheterna här ligger nog mest i att det är så mycket man kan vilja och i att det gäller att bestämma sig för vad som är viktigast. För man kan sällan få allt man önskar. Och det handlar om att välja.

4. Att man kan göra något för att få det som man vill. - I princip inte heller svårt att föreställa sig vad det kan handla om. Man måste göra något i syfte att öka inkomsterna, sänka kostnaderna, minska inköpen, öka sparandet, etc. Jobba mer eller mindre, äta billigare, köpa färre eller fler saker, sluta röka, sälja bilen, gå till jobbet. Man kan nog sällan göra allt, men ofta något. Ofta tar det tid innan resultaten börjar synas, så det kräver mod och uthållighet att genomföra en plan och strunta i frestelserna på vägen.

Svårigheter finns alltså, men inte när det gäller det grundläggande. Mer än fyra punkter behöver man inte laborera med.

Om nu någon råkar läsa det här, är en nyttig övning att grunna igenom hur man kan använda sig av de fyra punkterna för att ta kontrollen över en massa olika saker. Några exempel på saker man kan försöka ta kontrollen över:

- sin ekonomi
- sitt liv
- sin löneutveckling
- landets moraliska förfall
- sin hälsa
- sina relationer
- sitt kunnande och sin kompetens
- sitt humör
- sin karriär

Somt är svårare än annat. Men den grundläggande logiken är enkel som bara attan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer