Inte särskilt mystiskt

Det här med den privata ekonomin, alltså. För egentligen är det bara två saker att hålla reda på, det man har och det man omsätter.

Har spårat runt ett slag på div. sajter som ger råd kring privatekonomiska frågor och tycker att man många gånger krånglar till det i onödan samtidigt som man tappar fokus på väsentligheterna. Och väsentligheterna handlar alltså egentligen bara om havandet och omsättandet. Samt om hur det faktiskt ser ut i jämförelse med hur det bör se ut. Där hur det bör se ut i grunden betingas av hur var och en själv vill att det ska se ut.

Visst, det finns en del tekniska aspekter att ta hänsyn till, men i grunden är det inte så svårt. På papperet. Det som dock kan vara knepigt ibland är att skapa sig överblick, bestämma sig för hur man vill ha det och genomföra det.

En gång i tiden såg läget för min del ut så här, under en inte så lyckad period, som därtill pågick ett bra tag:

Det jag hade i form av tillgångar (finansiella + reala - skulder):

300 tkr + 800 tkr - 850 tkr = 250 tkr

Samtidigt såg var månad ungefär ut så här (inkomster - utgifter - sparande):

12 tkr - 20 tkr - 0 =  - 8 tkr

Det krävs inget ljushuvud för att begripa att sådant mönster inte håller särskilt länge.

Men det jag inte gjorde då var att ställa upp läget som det såg ut i sin helhet. I stället löstes tillvaron i steg, efterhand och utan plan. Förhoppningen var att det skulle lossna på inkomstsidan, men det gjorde det inte. Förrän senare. Mycket senare. På annat sätt.

Det gick alltså illa. 

Dock inte värre än att det gick att reda ut till slut. Och erfarenheterna från den perioden är nu värdefulla. Man måste ha koll. På vad man har och på vad man omsätter.

Har man det, funkar livet mycket bättre.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Aktieläget