Årets sista sparslant och en del annat

Årsskiftet närmar sig och man börjar här förbereda sig. Till dessa förberedelser hör att årets sista sparslant nu förts över från den ena banken till den andra. Så 5 000 kr sattes för en stund sedan in på sparkontot. I och med den handlingen är också årets sparande komplett. Inga fler överföringar är planerade. Inga ytterligare köp av fonder eller aktier kommer att ske. I år.

Det där gör också att årets sparslant kan anges för det egentliga sparandet, dvs. det som avsätts för sparkonto, fonder, aktier och livförsäkring. Den samlade slanten för 2016 blev 71 029 kr, vilket då innebär att ambitionen om ett planerat sparande om 5 300 kr/månad har överträffats med ca 12 %. Till sparslanten ska läggas ytterligare poster: amorteringen av billånet och de samlade överskotten på transaktionskontona. Dessa båda sparsummor uppgår till ca 11 500 och någonstans kring 15 000. Det senare beror dock litet granna på hur utgifterna kring jul och nyår kommer att se ut.

Totalt ser därmed det totala sparandet ut att landa runt 97 500 över året, vilket blir 8 100 kr/månad. Ställt i relation till den normala nettolönen innebär det en sparkvot om nästan 30 %, vilket är bra mycket mer än jag trodde vid årets början. Häri ligger också det sluta-röka-sparande som inleddes för drygt två månader sig och som innebär att jag dagligen "köper" ett cigarettpaket för 60 kr (efter den senaste prishöjningen) genom att "mikrospara" den summan i min bank-app. Det ger ett extrasparande per 12-månadersperiod om knappt 22 000. Och de pengarna, som annars bokstavligen skulle ha gått upp i rök, ska användas till roliga saker.

Det framtida sparandet 2017-2019 ser enligt nuvarande Plan A ut så här:
- Överskottet på lönekontot ska efter var lönemånad stanna där. I snitt räknar jag med att det kommer att röra sig om 500 kr/månad eller 1,8 % av nettolönen.
- Till sluta-röka-kontot förs var månad 1 800 kr.
- Till buffertkontot förs ingen fast summa, utan slantar förs dit i den mån överskottet på lönekontot ackumulerar upp i större summor än förväntat.
- Till sparkontot förs en fast summa om 1 000 kr/månad.
- Till fond- och aktieköp avsätts varje månad en fast summa om 5 000 kr. Pengarna går in på sparkontot först och beroende på marknadsläget kan de komma att stanna där i avvaktan på köplägen.
- Till livförsäkringen förs var månad 300 kr.

Alltsomallt innebär det där ett egentligt sparande (sparkonto, aktier, fonder, livförsäkring) om 6 300 kr/månad plus ett mer variabelt sparande om 2 300 kr/månad, vilket totalt sett blir 8 600 kr/månad. Och om det hålls blir sparkvoten under kommande år 31,5 % räknat på nuvarande nettolön. Räknat på det egentliga sparandet blir sparkvoten 23,1 %. Det slutliga utfallet kommer att hamna däremellan, förmodligen närmare den lägre andelen än den högre, eftersom jag nu går in i en mer konsumtionsinriktad period jämfört med föregående år.

Men om planen nu följs, alla pengar stannar där de sätts och om mina avkastningsantaganden visar sig stämma kommer den indexerade utvecklingen av mina finansiella tillgångar och mitt egna kapital att under kommande tre år utvecklas som i diagrammet nedan (index = 100 121231).

Utveckling av finansiella tillgångar och eget kapital 2017-2019 (Index = 100 121231) 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer