Resultaträkning 2016 - Preliminära siffror

Årsskiftet närmar sig, som sagt, och det är dags att förbereda summeringen av året. Och resultaträkningen kommer nog att se ut ungefär så här noterat i tkr:

Bruttolön: +455
-Skatt: -126
Nettolön: 329
+Övriga intäkter: 13
Totala intäkter: 342
-Fasta kostnader (räkningar): -76
-Rörliga kostnader (löpande konsumtion): -157
Bruttoresultat: 108
-Amorteringar, räntenetto, m.m.: -18
Nettoresultat: 90
- varav egentligt sparande: 71
- varav överskott på konton, reserver: 19

Det mesta av det här är klart, men vissa justeringar kan det bli innan årsskiftet, framför allt när det gäller de rörliga kostnaderna - det är snart jul. Det finns också en viss osäkerhet när det gäller det exakta beloppet fasta kostnader, men det rör sig i så fall om en eller annan tusenlapp upp eller ner.

Så räknat på det där ligger bruttosparandet på 31,6 %, nettosparandet på 26,3 % och det egentliga sparandet i fonder, aktier och livförsäkringen på 20,7 % av de totala intäkterna under året.

Det ser ut som ett snålt år, men konsumtionen omfattar bland annat resa till Rhodos, inköp av ny iPhone samt diverse irrande med bil i Sverige under sommaren, med tillhörande övernattningar på hotell och så. Därtill har det blivit en eller annan resa till huvudstaden också.

Summan kostnader omfattar även en bilservice av större omfattning samt en del bokinköp. Däremot har inköp av kläder legat synnerligen lågt under året. Mer än en kortärmad skjorta har jag inte köpt.

Kostnaderna för tobak har sjunkit rejäl mot slutet av året och de pengar jag tidigare rökte upp sparas nu. Hittills har uppgår den sparade summan på sluta-röka-kontot till 3 530 kr. Inledningsvis gjordes "köp" om 50 kr/dag till det kontot. Från den 1 december avsätts 60 kr/dag. Tanken var från början att hålla på tills dess summan 15 000 kr uppnådes, men det kan bli så att jag kommer att fortsätta även efter det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Aktieläget