Den bok jag nu läser

Den heter Flash boys och är skriven av Michael Lewis, samme en som skruvade ihop historien i The Big Short. Och Flash boys är en alldeles fantastisk berättelse, som stämmer till både bävan och eftertanke.

Möjligen har jag upptäckt boken en aning sent. Den landade i svensk översättning en tid tillbaka, men det spelar egentligen ingen roll. Har man det minsta lilla intresse av hur aktiemarknaderna egentligen fungerar bör den läsas. Boken dryftas här.

Artikelrubriken är en aning vilseledande, för det handlar alls inte bara om robothandel, utan därtill om fiberlinor, servrar, överföringstider, ogenomskinligheter och avsiktliga bedrägerier.  Och där en vanlig småsparare med längre tidshorisont i sitt handlande helt befinner sig inte bara på läktaren, utan helt utanför och därtill på tämligen stort avstånd från arenan. Internet och knapptryckningslättheterna till trots.

Beskrivningarna av vad som egentligen händer när man trycker på köp- eller säljknappar var för undertecknad amatör en ögonöppnare. Det är väldigt mycket man tar för givet, som - vid närmare granskning av signaltransporterna mellan börsernas serverhallar i fiberlinorna på milli- eller mikrosekundsnivå - helt enkelt inte är sant.

Som småskalig köpare av en eller annan fondandel eller någon ströaktie här eller där påverkas man kanske inte omedelbart. Men det som blir uppenbart är att bilden av offentliga marknader och transparent information är grundfalsk. Regelverken är i grunden överspelade. Inte bara till följd av de fördelar man kan skaffa sig, temporärt i alla fall, genom att äga och styra de rent fysiska signalsystemen och längden på kablarna. Utan på grund av att det och annat sker i skymundan, i hemlighet. Begreppet dark pools och deras effekter var t.ex. helt okänt för mig. Informationsasymmetrierna den teknologiska omvandlingen av marknaderna möjliggör är magsyreframkallande. Företaget Spread Networks och dess inverkan, likaså.

Att myndigheter och andra kontrollorgan ska kunna hänga med i de transformationer som har skett och fortsätter att ske, tänker jag mig vara osannolikt. Finansinspektionens material om högfrekvenshandeln och dess effekter här i landet bygger t.ex. på en enkät till bedömt relevanta företag. Med tanke på beskrivningarna i boken är det inte särskilt troligt att enkätsvaren avspeglar vad som sker fullständigt eller ens sant. Frågan är om tillfrågade själva begriper vad som händer.

Hur som helst, boken är väl värd att läsa. Inte minst för att den driver fram en ödmjukhet inför vad man själv inte kan eller begriper.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer