Om en robot

Läser Hembergs blogg på Avanza och fångas av ett inlägg om SigmaStocks, som då är en tjänst av något slag som ger förslag på trimmade aktieportföljer genom någon slags kvantitativt mumbojumbo. Det kallas för att "en robot" väljer och vrakar bland det tillgängliga utbudet aktier och lämnar förslag ("analyser") som hugade sedan får handla på sig via sina vanliga köpkanaler. Tydligen kände sig branschen "hotad" vid lanseringen av tjänsten, enligt den länkade artikeln i SvD, som jag faktiskt minns att jag läste när den publicerades för ett år sedan eller så.

Eftersom jag då var och nu är skarpt skeptisk till allt vad storbanker heter - när artikeln publicerades var jag mitt inne i min bankbytarprocess - läste jag den där SVD-artikeln på jakt efter information. Kanske kunde tjänsten vara något för mig?
Men det föll ganska snabbt efter ett besök på SigmaStocks sida och en provregistrering för att ta reda på vad det egentligen var som de erbjöd. I SvD-artikeln beskrivs det så här: "verktyg för aktiesparande, baserat på matematiska algoritmer och stora mängder data, årsredovisningar och kvartalsrapporter". Och sedan går det tydligen till så att man som kund använder verktyget, dvs, anger litet ingångsvärden för en eller annan styrande parameter, som sedan bearbetas av algoritmerna tillsammans med "stora mängder data", och sedan spottar verktyget, roboten, ur sig portföljförslag, som man betalar för. Sedan går man hem och handlar till det courtage ens vanliga handelstjänst erbjuder.
Deras säljargument är att man på det viset kan bygga upp sitt sparande "billigare" jämfört med att köpa "dyra" fonder. Det man betalar för är förslagen/analyserna. Förvaltningen (köp och sånt) får man sköta och betala själv. Enligt Hemberg blir totalkostnaden för mindre sparkapital högre än för köp av motsvarande innehav i form av fond. Och det har jag ingen anledning att betvivla.
Själv skulle jag dock inte anlita tjänsten även om det skulle bli billigare. Och det har att göra med de där matematiska algoritmerna, dvs. själva roboten. Det man på företagets hemsida informeras om är att roboten först gör ett initialt urval - en grundlista - och sedan "optimerar" portföljerna tills dess den hittar den "bästa". Urval och optimering sker till delar utifrån kriterier kunden sätter, t.ex. avvägning mellan tillväxt och vinst. Till delar sker det utifrån hur "stora mängder data" kombineras och vägs ihop av algoritmerna.
På hemsidan är man noga med att trycka på att algoritmerna är "forskningsbaserade" och säger att "vi grundar oss på etablerad forskning gällande portföljoptimering. I grund och botten handlar det om fundamental analys, dvs. att undersöka hur bra bolag går och presterar i förhållande till aktiens kostnad. Dessutom ser vi till att bolagen i din portfölj kompletterar varandra". Men självklart får man ingen närmre information om hur själva algoritmerna ser ut och den mer detaljerade regelstruktur dessa följer vid "optimerandet".
Det där innebär att det i princip kan vara vilket hokuspokus som helst som de säljer. Säljbudskapet: Köp våra råd. Vi bygger dem på forskning. Och stora mängder historiska data. Som vi väger ihop på ett sätt vi inte riktigt kan förklara för dig, för det är för komplicerat, därtill en affärshemlighet. Men lita på oss. Vi är bättre än fondförvaltarna i allmänhet. Därtill är vi billigare.
Som sagt, Hemberg visar att de inte är billigare. Huruvida deras algoritmer håller någon kvalitet av egentligt värde går inte att avgöra utifrån redovisad information.
Hopp & Hej. Alltså.
Skulle inte betala en endaste liten krona för det där. De försöker skapa trovärdighet genom hänvisningar till "etablerad forskning". Men när de inte i detalj hänvisar vidare, kan det betyda precis vad som helst. Eller ingenting alls.
Därtill: De kan alltid svära sig fria. Kunden, som i det här fallet alltså köper den berömda grisen i säcken, är alltid till syvende och sist själv ansvarig för de köp kunden i slutänden gör. Deras eget fel om de gör som roboten säger och det går åt fanders.
Ytterligare: De marknadsför tjänsten som ett alternativ till storbankernas dyra fonder. Vilket också är trams. Tjänsten är ett alternativ till andra analystjänster, typ marknadsbrev och liknande. Inte mer. Inte mindre. Men som sådan vet man alltså inte hur själva analysen går till eller vad den grundas på.
Skräp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Omviktning