Miljonsniff

Månaden börjar närma sig sitt slut och min otåliga sida visade sig igen. Den här gången tog det sig uttryck i två mer ogenomtänkta aktieköp av spekulationskaraktär. Visserligen rör det sig om investmentbolag, typ, vilket innebär någon slags inbyggd riskspridning, men både innehaven är av utpräglad högriskkaraktär. (Spekulationerna läggs på det kontot och räknas inte in i riktiga aktiehögen. Inte än.)

Huvudspåret är dock fortsatt likviditetsuppbyggnad. Månadens resultat kommer att vara betydligt högre än vanligt och marknadernas uppskutt den senaste månaden kommer att också att ha skyfflat värdet av de samlade innehaven uppåt. Så på huvudmarknaderna gäller fortsatt försiktighet och avvaktan, inte minst mot bakgrund av valutarörelserna här på sistone. (Här sällar jag mig inte till den kör som sjunger det eviga fallets visa, utan tar höjd för det omvända, nämligen att det kommer en korrigering så småningom.)

Den senaste kalkylbladsjusteringen visar att jag nu sniffar på miljonen, redan denna månad ligger jag bara en halv procent under, räknat i samlade tillgångar.

Prognoserna säger
- 1 mkr i samlade tillgångar: nästa månad
- 1 mkr i eget kapital (nettoförmögenhet): om fyra månader

- 1 mkr i finansiella bruttotillgångar: om tretton månader
- 1 mkr i finansiella nettotillgångar: om sexton månader.

Under förutsättning, givetvis, att mina antaganden om "normal" avkastning håller, vilket börjar kännas tämligen tveksamt.

Återanvänder ett citat:

"När man minns hur tokigt man tänkt
och hur fel man fått
och hur annorlunda det i regel har gått
och hur världen har drabbats av sällsamma
metamorfoser,
får man årligen mindre och mindre respekt
för prognoser"
Alf Henriksson

Påminner f.ö. om en prognos från Handelsbanken från april 2017. Teserna i den prognosen var i korthet: (a) avtagande tillväxt 2018 och recession 2019 i USA, (b) Europabekymmer med struktur och politik, och (c) avstannande tillväxt i Sverige.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Aktieläget