Mot årets slut

Och det är dags att fundera på framtiden.

1. Sparandets utformning.
Idag har jag ett fast sparande om 6,3 tkr. Till det läggs ett träningssparande om 1 tkr, som hittills har satts in på ett göra-roliga-saker-för-konto. Utöver det är ambitionen att landa på ett överskott om 1 tkr i snitt över årets månader, utöver sparandet. Så totalt sett är ambitionen att spara 8,3 tkr per månad i snitt, vilket ger en total sparkvot om 27,5 %.

Nu tycker jag att det är litet högt, men ambitionen ändras ändå inte inför kommande år. Däremot kommer inte träningssparandet att sättas in på samma konto längre, utan det kommer att skyfflas in i det sparkonto som ingår i min egen fond (MEF). Skälet är att mina buffertkonton inte ger någon ränta alls, medan sparkontot gör det.

Så från och med nu sätts ett planerat sparande om 7,3 tkr av i MEF, buffertkontona får stå som de är och ev. överskott får stanna på lönekontot. Ambitionen är dock fortsatt att landa på ett överskott om 1 tkr per månad i snitt.

2. Vikterna inom MEF
Inslaget av hängslen och livrem i MEF ökades rätt kraftigt i början av år 2017 i och med en omväxling till större inslag av räntefonder. Tillsammans med ett litet innehav av guld och sparkontot gör det att de defensiva inslagen i MEF uppgår till ca 26 %. Och nu känns det för mycket.

Viktmodellen ändras alltså inför 2019: Vikterna för guld och räntefonder skruvas ner. Vikten för sparkontoinnehavet skruvas upp något, eftersom träningssparandet hamnar där. Den vikt som tilldelas indexfonderna skruvas upp.

Det faktiska innehavet ska ha anpassats till de nya vikterna senast i slutet av nästa år.

Så får det bli.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Fördelning inom Min Egen Fond