Året så långt

På många fronter ett skitår, men det finns positiva inslag. Ett av dessa rör hälsan. Hittills har man här inte drabbats av Covid-19. Kloka åtgärder på arbetsplatsen, samt eget slaviskt följande av FHM:s rekommendationer, bör ha bidragit till detta sakernas tillstånd.

Förundrad blir man av de pappskallar som tycks sakna förstånd kring den här frågan.

Samtidigt är det så att egna planer nu finns att röra sig ut i landet. Resandet sker med egen bil, tältet ska med för underlättande av sovande i avskildhet. Mathållningen underkastas också avståndsrestriktioner. Träffar med andra begränsas till släkt, under stränga avståndsrestriktioner och helst utomhus.

Planer finns också på att återuppta träningen. Den behövs.

På ekonomiplanet har året hittills inte varit kul, men läget är ändå inte hopplöst. Årets samlade sparande uppgår fram till och med juni till 46,2 tkr, vilket ger en sparkvot om 24 %. Det är något lägre än den planerade, som ligger på 26 %. Inköp av ny mobil samt nya glasögon ligger bakom det. Stundande bilservice lär komma att tynga juli månad tillsammans med semesterkostnaderna.

Avkastningen på sparandet är hittills negativt. Tappet uppgår till 29,5 tkr. De samlade finansiella tillgångarna har i och med det ökat med 16,6 tkr under året.

Omfördelningar har gjorts. Nettouttagen från de totala defensiva innehaven uppgår till 55 tkr. Köp har gjorts i aktiefonder (52 tkr), aktier (23 tkr) och spekulationsaktier (19 tkr). Merparten av köpen gjordes under perioden mellan slutet av februari och fram till och med slutet av maj.

Resultatet av omfördelningarna är att min tidigare viktmodell för Min Egen Fond (MEF) nu behövt justeras. I dagsläget ser fördelningen ut så här:

Aktiefonder, huvudregioner (USA, Asien, Europa, Japan, Sverige): 53 %
Aktiefonder, sidoregioner (Afrika, Latinamerika, Östeuropa): 6 %
Branschfonder: 11 %
Ädelmetaller: 1 %
Räntefonder: 8 %
Aktier: 15 %
Spekulationsinnehav: 4 %
På sparkonto: 2 %

Det defensiva innehavet inom MEF utgör nu 11,1 % jämfört med 21,4 % i januari. Risknivån i MEF har alltså höjts.

De aktiefonder jag har är desamma som tidigare (se flik). Aktieinnehavet samt spekulationsinnehaven har dock förändrats. Slås dessa kategorier ihop ser det nu ut så här:

Investor: 13 %
Svolder: 11 %
MedCap: 11 %
VNV Global: 10 %
Kinnevik: 10 %
Industrivärden: 8 %
Vostok Emerging Finance: 7 %
Nobina: 5 %
SolTech Energy Sweden: 4 %
Fagerhult: 4 %
Eolus Vind: 3 %
NAXS: 3 %
Ferroamp Elektronik: 3 %
Fram Skandinavien: 3 %
SaltX Technology: 3 %
Absolicon: 2 %

Summerar det inte till 100, beror det på avrundningsfel. Innehaven utgör en blandning av investmentbolag av lite olika sorter och inriktningar samt förhoppningsbolag inom solenergi, vindkraft, energilagring och energieffektivisering.

Några innehav tynger sedan köp, men jag tror och hoppas att de kommer att komma igen.

De samlade finansiella bruttotillgångarna uppgår idag till någon procent mindre än 1 mkr. Vid en återgång till normal avkastning räknar jag med att nå 1 mkr i september, men osäkerheten i den förhoppningen är stor. Beredskap finns för ytterligare nedgångar.

Går allt som jag vill når jag 1 mkr i finansiella nettotillgångar i december.

Slår det där in innebär det att uppnåendet av dessa mål till följd av Coronaläget bara försenats med 6 månader ungefär. Och då är alltså nysparandet ändå mindre än det var tänkt från början av året.

Massor i livet känns osäkert just nu, men försök kommer ändå att göras för att vända läget till det bättre: träna, förnuftigt semestra, fortsätta sparandet och investerandet, men anpassat till nya förutsättningar samt ta tag i sådant som försummats nu till följd av den belastning oro och osäkerhet under våren ändå har inneburit.

Ev. läsare tillönskas en fin sommar. 

Man skapar sina höjder med det man förmår.

Tillåter mig två uppmaningar: Håll avstånd till andra! Och tvätta händerna ofta!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Omviktning