Kronkursen

Idag skriver sparekonomen Lovisa Eklund på Avanza i Placera om effekterna av den svagare kronan för fondsparande. Och det är bra att man gör så, men jag blir litet betänksam över det ensidiga anslaget i beskrivningarna.

Den som ids öppna länken ovan kommer att märka att beskrivningen enbart gäller hur den gentemot dollarn och euron försvagade kronan under den senaste tiden hittills har haft positiva effekter för den genomsnittlige fondspararen.

Här finns det anledning att åter peka på baksidan av det myntet och det är att skift i valutakurserna ofta har en tendens att rätta till sig över tid. Så sent som för en månad sedan läste jag ett antal prognoser över de kommande två årens utveckling av kronans kurs mot dollarn, där de bilder som gavs var att man spådde att kronan gradvis torde komma att stärkas mot dollarn. Och i linje med texten i länken ovan innebär det alltså ett framtida tryck nedåt för avkastningen i kronor räknat för den genomsnittlige fondspararen. Om dessa prognoser visar sig stämma alltså.

Så det är alltså inte bara att köra på och vänta sig kronkursdopad avkastning framåt i tiden.

Det finns dock några som varnat för att kronkursförsvagningen kanske visar sig bli permanent. Det lär visa sig.

Poängen med inlägget: Det relevanta för en fondsparare idag är frågan om vad som kommer att hända framöver, inte vad som har hänt tidigare. Sparande är framtidsinriktat. Och den risk för nedåttryck som kan finnas behöver i alla fall nämnas.

Tycker jag.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer