Några smärre anmärkningar

Måndag morgon, präglad av en smula eftertänksamhet.

Träningsambitionerna grusades något igår till följd av efterverkningarna från lördagens tillställning, som var väldigt trevlig. Konsekvenserna dagen efter var dock av slaget att fysisk aktivitet av ansträngande slag inte var att tänka på.

Det innebär behov av kompensation, så ikväll ska aktiviteten genomföras.

I övrigt noterar man att marknaderna knasat till sig igen, inte helt oväntat. Årets uppgångar har man härifrån åskådat med viss skepsis och under uppgångsfaserna har valet blivit att bygga kassa.

Fredagens nedgång samt morgonens signaler från Asien gör nu att försiktiga köp inleds. Läget är så att MEF nu innehåller 5,5 % likvida medel. Långsiktigt ska den andelen ligga på 2 %.

Dumt vore det dock att omsätta hela slanten, så dagens order omfattar 1/10 av den tillgängliga slanten. Pengarna styrs in i indexfonderna.

Det är mycket möjligt att det kommer att fortsätta utför nu. Massor av oroande tecken finns i nyhetsflödet: handelskriget, tjorvet mellan Sydkorea och Japan, oroligheterna i Hongkong, Irans aktioner mot båtar, brexit, uppsagt avtal kring farliga bomber, det inrikespolitiska läget i USA, tilltagande protester och hårdnande repression i Ryssland m.m. Överlag känns världen mer skakig än på länge. Konjunkturbarometern från institutet ifråga ser heller inte särskilt kul ut, även om just den info-källan bör tolkas med viss återhållsamhet.

Och om det nu blir så att ett eller flera stökförhållanden leder till fortsatta nedgångar kanske det är dumt att börja köpa redan nu. MEF har bara sjunkit drygt 1 % under augusti månads inledning.

Ständigt dessa frågor: upp, ner eller mittemellan, för godtyckligt vald tidsperiod.

Valet att köpa, men köpa försiktigt, är en slags kompromiss, men byggd på antagandet att det inom rimlig tidsrymd kommer att stabilisera sig igen.

Vi får se om det antagandet håller. Utvärdering av utvecklingen sker nu var helg och ev. nya köp sker veckovis. Normalt sett sker det månadsvis, men som läget är ser det ut som att man må följa det som sker över kortare perioder.

I övrigt hoppas man här att befolkningen i USA nyktrar till snart.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer