Kriminaliteten - BRÅ-undersökningen

Så har BRÅ gjort det igen, en undersökning där man jämför sannolikheten för att olika grupper ska komma att misstänkas för brott (av olika slag). 

Reaktionerna på rapporten är lika trista, som förutsägbara: vänstermänniskor skyller på klasskillnader och samhällsklyftor, populistnationalisterna på invandringen och forskarna - den sedvanliga skaran - klagar över att BRÅ inte varit mer tydliga i att förklara att gruppskillnaderna kan bero på en massa saker. DN verkar tycka att det är synd att undersökningen överhuvudtaget har gjorts. BRÅ säger fakta, av kartläggningskaraktär.

Mest uppmärksamhet i debatten ges skillnaderna mellan fyra grupper: 

- inrikesfödda med inrikesfödda föräldrar (A)
- inrikesfödda med en utrikesfödd förälder (B)
- inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar (C)
- utrikesfödda (D)

Sannolikheten att en person ska misstänkas för brott är i dessa grupper ordnade från högst till lägst på så vis att C > D > B > A. Det är 3,2 gånger så vanligt att misstänkas för brott i grupp C jämfört med grupp A, 2,5 gånger så vanligt i grupp D jämfört med grupp A och 1,8 gånger så vanligt i grupp B jämfört med grupp A.

(Tillägg: Räknat som andel av de personer som misstänks för brott ordnar sig grupperna i storleksordningen A (45 %) > D (33 %) > C (13 %) > B(9 %).)

Så långt ingenting särskilt nytt. Det brukar se ut ungefär så där. Överlag.

En sak som dock inte uppmärksammas särskilt i debatten är könsskillnaderna i de fyra grupperna. Kanske är det för att det är så självklart för de flesta att män är mer brottsbenägna än kvinnor. Och okontroversiellt.

I alla de fyra grupperna är ligger sannolikheten kring 3 gånger högre bland män att misstänkas för brott än bland kvinnor (A = 3,2 gånger högre, B = 2,8 gånger högre, C = 3,2 gånger högre och D = 3,1 gånger högre). Anmärkningsvärt stabila siffror det, om man nu frågar mig.

Men det gör man inte.

Bra är det att BRÅ tar fram basfakta. Det tycker jag.

Illa är det att div. populister av olika slag inte funderar en stund extra kring dessa basfakta, innan de kastar sig ut på arenan med sina hemsnickrade och överförenklade förklaringar till varför det ser ut som det gör. 

(Andelen misstänkta för brott har f.ö. enligt rapporten minskat i alla grupper jämfört med tidigare.)

Rapporten förtjänar eftertänksam genomläsning. Och en hel del funderande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer