Den där debatten om diverse programledare

Den har ju inte undgått mig, debatten om diverse medieprofiler (och andra) som gjort sig skyldiga till diverse otrevligheter riktade mot kvinnor.

I allmänhet brukar jag vara tyst i sådana här sammanhang, då det är väldigt lätt att diskussionerna hamnar i lås och onyanser.

Men igår råkade jag i radio höra han Eberhard, psykiatrikern, försöka installera åtminstone några nyanser i debatten. Han gjorde det genom en liten faktabit: 1 procent av individerna står för 63 % av våldsbrotten. - Nu handlar ju inte just den faktabiten om sexuella trakasserier eller tafsande, i och för sig, utan om en annan typ av för de flesta oönskat beteende. Men man kan kanske tillåta sig att åtminstone misstänka att en mindre andel män står för merparten av den typ av för kvinnor oönskade beteenden som nu dryftas i diverse media.

Följande siffror är tagna ur luften i avsikt att illustrera mekaniken:

1. Antag att 1 procent av männen står för 50 % av alla inträffade sextrakasserier som riktas mot kvinnor.
2. Antag sedan att den näst mest sextrakasseribenägna procenten män står för 50 % av resterande inträffade sextrakasserier.
3. Fortsätt därefter för följande näst mest sextrakasseribenägna percentiler män, där respektive percentil står för 50 % av de kvarvarande sextrakasserierna, upp till den nivå då man når 100 % av alla inträffade sextrakasserier.

Då får man diagrammet nedan.

Av diagrammet framgår att den första percentilen män står för hälften av sextrakasserierna, den andra percentilen står för en fjärdedel av dem, den tredje står för 12,5 % av dem och så vidare.

Och om det nu skulle vara på det viset står 10 % av männen för 99,6 % av alla sextrakasserier, medan 90 % av männen (nästan) aldrig gör sig skyldiga till sådant.

Not: Siffran 50 % i exemplet är tagen ur luften, men man kan ju laborera med andra nivåer och studera konsekvenserna av detta. Om man vill.

- Väljer man stället 25 % som nivå per percentilsteg hamnar man på tal som att 10 % av männen står för 94,3 % av sextrakasserierna och 20 % av männen står för 99,6 % av sextrakasserierna.

- Väljer man stället 10 % som nivå per percentilsteg hamnar man på tal som att 10 % av männen står för 65 % av sextrakasserierna, 20 % av männen står för 88 % av sextrakasserierna och 50 % av männen står för 99,5 % av sextrakasserierna.

Själv är jag ganska övertygad om att sådan funktion är verksam när det gäller hur mäns benägenhet att ägna sig åt sextrakasserier fördelas i populationen. Benägenheten varierar så att en mindre grupp står för mycket elände, medan majoriteten inte står för (nästan) något elände alls. Och debatten skulle nog ha mycket att vinna på den typen av nyanseringar. Tror jag.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Fördelning inom Min Egen Fond