Almedalspladder

Det är väl närmast oundvikligt att det om man samlar en väldig massa typer på liten yta under kort tid för att hålla massa seminarier sägs en del dumheter.

Annika Winsth står i alla fall för en av dem när hon hävdar att den som har råd men inte nyttjar städtjänster hemma bör skämmas.

Alldeles bortsett från alla tänkbara socioekonomiska perspektiv man kan lägga på frågan tyder uttalanden av det slaget på en befängd samhällssyn. Människor har rätt att leva sina egna liv, efter egna preferenser, så länge de inte skadar andra. Och det gäller då även rika och deras beslut om hur de vill använda sin tid och sina pengar. Det är ingenting debattörer i offentligheten har med att göra. Inom ramen för lagarna, som främst sätter gränser för vad man får göra, är enskilda människors val av levnadssätt och spenderingar deras ensak.

Nu rör det sig väl om förflugna och otänkta ord. Jag tvivlar på att Winsth i lag vill reglera hur människor använder sin tid och sina pengar. Möjligen ägnar hon sig åt någon slags halvseriöst försök till normbildning.

Men i så fall är det bara dumt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Ett partiprogram

Plan och verklighet