Några anmärkningar

Månadens sparkvot ser ut att landa kring 40 %. Det är betydligt mer än vanligt. Och tillsammans med det lyft innehaven haft sedan årsskiftet är det nu bara en månad till en mkr i finansiella tillgångar, under normal utveckling.

Slog också en extra koll på hur indexfonder står sig mot aktivt förvaltade: 25 % av aktivt förvaltade fonder har under senaste tre åren avkastat bättre än bästa indexfonden i sin kategori, 48 % har avkastat sämre än sämsta indexfonden.

Jämförelsen är gjord över 528 fonder i kategorierna globalfonder, Europafonder, Sverigefonder, USA-fonder, Japanfonder och tillväxtmarknadsfonder. I urvalet ingick 62 indexfonder. För urvalet och data användes Avanzas fondlista.

I termer av riskjusterad avkastning var 19 % av de aktiva fonderna bättre än bästa indexfonden och 48 % sämre än sämsta indexfonden.

Huvudmönstret är fortfarande i favör för breda indexfonder. Aktivt förvaltade fonder med nischad inriktning kan nyttjas som komplement och spets, men till högre risk och svårigheter att gissa rätt i valet. Som alltid är dock totalsammansättningen av portföljen avgörande.

För egen del kompletterar jag mina svenska, breda indexfonder med innehav av aktier i ett antal investmentbolag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Aktieläget

Förmögenhetssammanställning med extra allt