Nya PPM - valarkitektur mm

Verkar som att branschen drabbats av viss panik.

Två frågor stör dem: Förslaget till ny valarkitektur, som föreslås ske i steg enligt nudging-principer. Det fria valet möjliggörs först efter aktivt bortval av default-alternativet samt bortval av riskkategorifonder. Det andra rör upphandlingen av fonder, som anses begränsande.

Själv tycker jag:
- valarkitekturen bör ske i steg, med aktiva bortval av default och riskkategorier, innan helt fritt val kan göras
- bra digitala filtreringsverktyg bör utvecklas för att underlätta jämförelser mellan fonder och kategorier av fonder, inte minst mellan indexfonder och aktivt förvaltade
- det fria valet bör vara fritt, när man kommit dit, dvs. fondutbudet bör vara omfattande och varierat. Och möjligheten till fritt val bör bevaras.

Sannolikt resultat: De flesta väljer default-alternativet. En mellangrupp väljer riskkategoriserade alternativ. En liten grupp avvisar detta och väljer fritt.

Om defaultalternativet är så bra som det är idag och de riskkategoriserade alternativen välutformade, torde den lilla gruppen aktiva friväljare inte i snitt tjäna på sina aktiva val. Men det kommer att finnas de som gör det. Och då må man väl gratulera. Och de bör ha möjligheten.

Branschens vurm för aktiv förvaltning är ur kundperspektiv osund. Sannolikheten att aktivt förvaltade fonder ska slå indexfonder är betydligt lägre än att de inte ska göra det. Kommunikationen kring hur det där förhåller sig ter sig många gånger lögnaktig och oärlig. Det är inte bra. En lösning är just bra filtreringsverktyg som tillåter kunderna att filtrera fram relevanta jämförelser.

Det filtreringsverktyg jag använder är Avanzas. Det är bra, men för skarp jämförelse mellan t.ex. indexfonder och andra krävs egna vidarebearbetningar och det ids inte de flesta göra. Här finns utvecklingspotential. (Kan också nämna att Skandias filtreringsmöjligheter på deras fondtorg ligger ljusår efter Avanzas. Bland annat kan inte indexfonder enkelt filtreras fram som man kan hos Avanza.)

Är själv varm vän av fria och informerade val. Här bör branschen underlätta just möjligheterna att informera sig. På enkla och begripliga sätt.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer