Mina Spekulationsaktier - Uppdatering

Här nedan följer en beskrivning över mina spekulationsaktier. Överlag har dessa miljöprofil: solenergi, vindkraft, energilagring samt styr- och regler inom området. Undantaget är Fram Skandinavien som pysslar med något helt annat.

Portföljvärdet är idag ca 40 tkr, med en total värdeuppgång sedan köp på en eller annan procent.

Uppbyggnaden av portföljen har i huvudsak skett de senaste månaderna, så det är för tidigt att utvärdera.

Som synes är det synnerligen riskabla innehav, som svänger storligen. Riskspridning har eftersträvats i uppbyggnaden, men inriktningen på nya energilösningar gör ändå att risken totalt sett är hög.

Bolagen:

Absolicon Solar Collector säljer den koncentrerande solfångaren T160 som kan generera temperaturer upp till 160 grader Celsius samt erbjuder kompletta produktionslinor för koncentrerande solfångare. Solvärme på höga temperaturer till industrier kan värma processer och därigenom ersätta fossila bränslen. I fjärrvärmenät och för stora byggnader kan koncentrerande solfångare generera både värme och solkyla. Absolicon grundades 2013 men tekniken bygger på 15 år av svensk forskning.

Azelio är verksamma inom solenergi. Bolaget har utvecklat en egen teknik för termisk energilagring som används för små- och medelstora installationer. Kunderna återfinns bland EPC-leverantörer, som i sin tur monterar olika system hos sina slutkunder. Verksamhet återfinns på global nivå, med störst närvaro på den nordiska och afrikanska marknaden. Bolaget grundades under 2006 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Climeon är ett teknikbolag som är specialiserade inom utvecklingen av värmekraftslösningar som producerar förnybar elektricitet. Tekniken bygger på att tillvarata spillvärme och lågtempererad geotermisk värme, där kunderna huvudsakligen återfinns bland industriella - och maritima aktörer. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Eolus Vind är verksamma inom energisektorn. Bolaget projekterar och uppför vindkraftsanläggningar. Projekten realiseras främst genom försäljning av nyckelfärdiga anläggningar. Bolagets vision är att skapa värden i alla led inom ramen för projektering, etablering och drift av anläggningar för förnybar energi. Störst verksamhet återfinns inom Europa och Nordamerika.

Ferroamp Elektronik är verksamma inom cleantech sektorn. Inom bolaget utvecklas en rad olika modulära system och tekniska plattformar för energilagring. Lösningarna används huvudsakligen i fastigheter, men används även i integration med laddning av diverse elfordon. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades under 2010 och har sitt huvudkontor i Spånga.

Fram Skandinavien är specialiserade inom affärsutveckling. Verksamheten bedrivs utifrån två affärsområden: Venture Building och Standing Teams, vilket innefattar investering och företagsbyggande samt IT-utveckling. Störst verksamhet innehas inom diverse tillväxtmarknader, främst inom norra Europa och Asien, med konsument, försäkring och finans som övervägande branscher. Bolaget har sitt huvudkontor i Uppsala.

Midsummer är en tillverkare av produktionsutrustning som används för diverse tunnfilmsceller samt solcellsmoduler. Produktportföljen består av lättviktspaneler, tillverkningsenheter, lösningar för sputtring, byggnadsintegrerade solcellslösningar, samt applikationer för fordon och konsumentprodukter. Bolaget bildades under 2004 och har sitt huvudkontor i Järfälla.

PowerCell Sweden är verksamma inom bränslecellsproduktion. Tekniken är patenterad med spjutspetsteknologi och modulsystemet av bränslecellsplattformar drivs av producerad vätgas med el, värme och vatten som utsläpp. Bränslecellerna är även designade för att klara av vätgas från exempelvis biogas, naturgas eller biodiesel. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

SaltX Technology är ett innovationsbolag. Bolaget utvecklar och säljer patenterad energilagringsteknologi under varumärket SaltX. Med hjälp av teknologin kan energi lagras i salt, för att sedan utvinnas i form av värme eller kyla. Kunderna utgörs huvudsakligen av stora globala OEM-aktörer (Original Equipment Manufacturers). Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Slitevind är verksamma inom energisektorn. Bolaget äger och förfogar över vindkraftverk, där tillgångarna består av både nya– och befintliga vindkraftverk, samt deltar bolaget i diverse nybyggnationsprojekt. Försäljning sker sedan via försäljning av el och elcertifikat. En stor del av verksamheten bedrivs även i samarbete med övriga aktörer på marknaden. Störst närvaro återfinns inom den nordiska marknaden, med huvudkontor i Visby.

Soltech Energy är verksamma inom energisektorn. Bolaget är en helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för både företag och privatpersoner. Soltech konsoliderar marknaden genom förvärv av bolag inom sol, tak, fasad och elbranscherna med flera. Soltech har dessutom stor verksamhet i Asien som går ut på att finansiera, äga och driva solenergianläggningar på kunders tak.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Aktieläget

Förmögenhetssammanställning med extra allt