Aktiemarknaderna som casino

En gång i tiden, när jag var ung och kanske till och med innan det, fanns ett rätt vanligt uttryck, som löd att den eller den hade "spelat bort" sina pengar på börsen. Sedan dess har det vuxit fram en uppsjö sparekonomer och andra som betonar långsiktighet och riskspridning i sina budskap kring sparande i fonder och aktier. Det är bra.

Samtidigt såg jag för någon dag sedan kritik mot en eller annan nätsajt i sammanhanget, som tydligen gjort en del för att spelifiera aktiehandlandet, vilket då kan locka fram onödigt risktagande bland ovana.

Men visst, nog lockar ibland korta spekulationer och spelande även en sån som mig, trots att jag har en uttalad långsiktighets- och riskspridningshållning i grunden.

Just nu ägnar jag mig åt sådan spekulation. Kort position i Tesla har intagits med delar av sparslantarna. I början så smått, men positionen kommer att byggas på efterhand nu de kommande veckorna/månaderna. Givetvis har jag satt tak för hur mycket jag kan tänka mig att gå in med. Fattas bara.

Detta har naturligtvis inget med klokt aktiesparande att göra. Det handlar om spel och dobbel, där jag är fullt medveten om att varenda instoppad sekin kan förloras.

Men ibland tillåter jag mig även sådant.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Aktieläget