Sparandet resten av året

Har funderat litet granna över hur sparandet behöver se ut för att kompensera sommarens utgiftsraseri. Och till slut har jag då landat i en modifierad Plan. För att lyckas genomföra den fullt ut krävs att inte bara det planerade, egentliga sparandet avsätts först, utan även att det antagna (planerade) överskottet hanteras så.

Om man sätter upp det i ekvationsform, blir det:

(1) Inkomst = Räkningar + Fri konsumtion + Planerat sparande + Antaget (planerat) överskott

Och i snitt kommer då en månad under resten av året att se ut så här (tkr):

(2) 28,5 = 5,5 +14,0 + 6,3 + 2,7

Och det där krävs alltså för att jag ska nå mina sparmål under året. Sparandet faller dock i två högar: det planerade, egentliga, som består av de 6,3 tkr som avsätts till fonder, aktier m.m., och "likviditetssparandet", som vanligtvis består av det överskott som "råkar" bli kvar efter månadens levande. Förändringen nu blir att likviditetssparandet systematiseras och "låses in" direkt lönen kommer.

Det ska fungera. Det är bara en månad som ser besvärlig ut och det är den innevarande, som innehåller en massa födelsedagar och därmed presentkostnader. Det där gör att den egna, personliga konsumtionen dras ner på sparlåga ordentligt. Planerade inköp av kläder skjuts upp. Slarv och småutgifter (som ju ackumuleras till summor ganska snabbt) bannlyses.

Om så, ska jag nog fixa månadens ekvation, som ser ut så här (tkr):

(3) 28,5 = 7,7 + 10,8 + 6,3 + 3,6

Presentkostnaderna kommer sannolikt att ligga kring 2 tkr, vilket efter avdrag för en del annat gör att jag fram till lön har 2 tkr/vecka att spendera själv.

Det ska gå.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Aktieläget