Attacken mot spararna

Socialdemokraternas ambitioner att försvåra eget sparande och sno in pengar för det allmännas bästa riskerar att slå litet snett. En sak som man talar tyst om är att det tar tid att bli välbärgad, dvs. att sparkapitalet byggs upp i volym. Attackargumenten kläds istället i ord om "de rikaste" och man lyfter gärna fram arv som startskott för välbärgenheten.

Den variabel man inte gärna talar om är ålder. Tar det tid att spara ihop ett sparkapital, blir följden att det främst är äldre som besitter sådant sparkapital. Bilden i inlägget är snodd från Avanzas årsredovisning och visar just på att det faktiskt tar tid (den gröna ytan). Det är främst bland de pensionerade som större summor återfinns. (Ålder torde också påverka arv, eftersom folk nu lever längre, mycket längre. Och det får till följd att arv mest torde hamna bland "barn", som när arvet slutligen landar är i någorlunda mogen ålder, ofta nära eller i pensionsåldern själva.)

Så: I klartext. Socialdemokraterna siktar in sig på att högre beskatta framför allt de pensionärer som över (lång) tid själva gnetat ihop ett eget sparkapital vid sidan om deras pensionstillgångar. (Kikar man på åldersfördelningen bland landets miljardärer återfinns likartad ålderseffekt. Det tar tid att bli rik.)

Det tycker jag borde lyftas fram och synliggöras i den allmänna debatten. Till exempel av Dagens Nyheter, om nu den redaktionen har tid för väsentligheter.



Kommentarer

  1. Det är ju jättebra att barnfamiljer får behålla å gamlingarna betala till den yngre genarationen. Mer sånt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samtidigt som att det hela motiveras av att man vill höja pensionerna.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Andra slags spekulationer

Vinster i välfärden