"De rikaste har kapat vanligt folks sparform"

 Rubriken braskar i sin dramatik. Den som skriver heter Kalle Sundin och representerar det fackliga "idéinstitutet" Katalys. Han publicerar sina teser i SvD, här.

Artikeln är full med hänvisningar till oklart definierade kategorier: småsparare, de rika, de redan kapitalstarka, vanligt folk, etc.

Det handlar så klart om ISK. Och de konkreta jämförelserna handlar om att den tiondel som har mest har 73 % av alla tillgångar i ISK och den procent som har mest har 35 % av alla tillgångar i ISK. Frågan om hur de "redan kapitalstarka" tagit sig dit dryftas som vanligt inte. Så frågan om de kanske någon gång varit småsparare försvinner i fluff och dimridåer.

Kalle envisas med distinktionen mellan "småsparare" som kan tillerkännas "nuvarande förmåner" och "den redan kapitalstarke" som tar med sig "redan stora tillgångar" in i systemet.

Inte någonstans lyfts frågan om att idag stora tillgångar kanske har byggts upp av småsparare över (lång) tid och att en stor andel av "den tiondel/procent som har mest" kanske består av äldre som har hållit på ett tag. Och som nu ska straffbeskattas.

Det handlar naturligtvis om ränta-på-ränta-effekter och om den tid det tar innan dessa får rejält genomslag. Det handlar om den process över tid som kan göra en småsparare kapitalstark.

Kalle bör kanske kolla någon av de räknare som finns på nätet, t.ex. den här. Använder man den kan man t.ex. visa att det tar en småsparare (här definierat som en person som sparar 2500 kr/mån) ca 25 år att genom sitt småsparande bli en kapitalstark person (här definierat som en som har 3,1 mkr i behållning) givet en avkastning per år (ränta) om 10 %.

Det talar för att de där som redan har stora tillgångar främst består av äldre, av folk i åldern 65+. Som genom att skjuta upp konsumtion och småspara till sist lyckats samla på sig, så att de räknas som "de redan rika" som "kapat åt sig" vanligt folks sparform. (Annat som talar för det är SCB-statistik över direktägda aktier, som visar att det är åldersgrupperna 65+ som har de största genomsnittsportföljerna och ett diagram över genomsnittstillgångarna per kund i olika åldersgrupper från Avanzas senaste årsredovisning, som visar samma sak.)

Sparande är ett flödesmått, för det anges per tidsperiod. Tillgångar vid given tidpunkt är ett mått på den uppnådda stocken (kapitalet). En småsparare som efter 25 år fortsätter att spara 2500 kr/mån av sin löneinkomst borde, även efter att ha nått 3 mkr i samlade tillgångar, rimligen vara att anse som småsparare. Möjligen som välbärgad småsparare, men ändå.

Eller ska man nu betrakta den personen som en sån där elak utsugande kapitalist, som kapat åt sig vanligt folks småspararsparform?

I vilket fall, Kalle och en del andra blandar och rör om tills det mesta blir obegripligt.

Less blir jag på hur de håller på.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer