Inkomststruktur efter ålder

Med anledning av den där ISK-diskussionen, blev jag litet nyfiken kring frågan om vilka det egentligen är som har inkomst av kapital i landet. Den frågan kan skiktas upp på litet olika sätt, men en sak som gör mig smått irriterad är att hur kapitalinkomsterna fördelas över ålder sällan tas upp i debatten. Information om det hela finns dock, lätt tillgängligt, hos SCB. 

Tabellen nedan visar inkomststrukturen för olika åldersgrupper beräknat per konsumtionsenhet, vilket innebär att man justerar för sammanboendeskap, ungar m.m. Det rör sig vidare om medelvärden för respektive åldersgrupp.

Av tabellen framgår att kapitalinkomsterna räknat i kr ökar med ålder (utom i den allra äldsta gruppen), vilket är rimligt, med tanke på att det tar tid att bygga kapital. I kapitalinkomsterna ingår ränta, utdelning, kapitalvinst och kapitalförlust. Kapitalvinst/kapitalförlust utgörs av den vinst/förlust som uppkommer vid försäljning (realisering) av tillgångar, t.ex. aktier, fonder eller fastigheter. Räknat som andel av den disponibla inkomsten ökar kapitalinkomsterna med ålder även för den äldsta gruppen.

Tabellen är intressant även på en del andra sätt, men just nu kommenterar jag inte mer än så här.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Andra slags spekulationer

Vinster i välfärden