Den där miljonärsskatten

Socialdemokraterna har ju trumpetat ut att de vill ha en miljonärsskatt, av två skäl som det verkar. Mer pengar behöver plockas in för att finansiera samhällets gemensamma funktioner och den rikaste procenten ska tydligen klämmas åt.

Argument 1 är troligen giltigt, men beroende av vilka av samhällets funktioner man menar vara just gemensamma. Här finns ideologiska skillnader mellan partierna, men dessa skillnader är i grunden mycket mindre än man kan tro. En vansklighet med ambitionerna är dock att det inte är helt säkert att förslaget kommer att medföra ökade intäkter för det offentliga. Folk har en tendens att anpassa sig, vilket bland annat kan leda till fusk och en del andra negativa sidoeffekter.

Argument 2 är bludderpopulism. Sannolikt framfört enbart som valfläsk i ett försöka att locka tillbaka LO-grupperna till moderskeppet. Diskussionen runt förslaget är mest tramsig, kan jag tycka. Inte minst bidrar den till en fragmentisering av behövda diskussioner kring skattesystemets utformning.

Ett helt annat grepp finns i en rapport av Klas Eklund. Man kan säkert ha åsikter om det förslaget också, men det är sympatiskt både till principer och sätt att argumentera.

Den som vill sätta sig in i det hela får länk här.

Andra kan försöka informera sig genom att följa de dagsaktuella tramsutspelen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer