En jävla massa apor

Egentligen håller jag på med jobb. Jobb som handlar om att beskriva hur utvecklingen har sett ut när det gäller bland annat bostadsbyggande, demokrati och näringslivsutveckling, inom viss geografisk yta.

Fast det är mot slutet av året, pandemin har tagit fart, jag arbetar hemma, och jag är, ärligt talat, ganska less.

Därför börjar jag fundera på apor. Många apor. Ärligt talat, en jävla massa apor. Och journalister.

Det sägs att man kan räkna med att om man sätter väldigt många apor vid väldigt många skrivmaskiner, så kommer någon av dem att vid något tillfälle ha plitat ner, säg, Shakespeares samlade verk. Och så är det nog, om man sätter ett oändligt antal apor vid varsin skrivmaskin, så lär det nog hända, så småningom. Med en sannolikhet = 1, dvs. helt säkert. Men det kräver alltså ett oändligt antal apor och jävligt många skrivmaskiner.

Men om man nu bara har tillgång till en apa? Och en skrivmaskin? Hur blir det då? Hur troligt är det, att en apa skulle kunna hacka ner texten nedan (bortse från citationstecknen):

"Att vara eller inte vara, det är frågan"

Texten tar upp 3+1+4+1+5+1+4+1+4+1+1+3+1+2+1+6=39 positioner i utrymme. Varje position ockuperas av en bokstav eller ett skiljetecken eller ett mellanslag.

Texten är skriven på svenska och det svenska alfabetet består av 29 bokstäver gånger två om man räknar med att var bokstav kan vara gemen eller versal (liten eller stor). Vi kan säga att vi lägger till sex skiljetecken: punkt, komma, kolon, semikolon, frågetecken och utropstecken. Till sist lägger vi till mellanslaget.

Om vi nöjer oss med det, kan varje position fyllas på 2*29+6 +1=65 olika sätt.

Vi återvänder till vår apa vid skrivmaskinen. Apan börjar skriva. Hur stor är sannolikheten att apan drämmer till med A på första positionen? Det finns 65 alternativ att välja från, ett av dessa alternativ är korrekt, vilket ger sannolikheten 1/65 = 0,015 att apan träffar rätt. Och man inser lätt, att samma sannolikhet att apan ska träffa rätt gäller för varje enskild position.

Tänker man sig sedan att apan i sekvens träffar tangenter på måfå, och inte sitter och hackar på samma hela tiden, blir sannolikheten att apan på de två första positionerna ska skriva At =1/65*1/65 = 1/4225 = 0,000 (avrundat). 

Att apan ska leverera hela ordet Att, följt av mellanslag ger sannolikheten = 1/17 850 625.

Att apan ska leverera hela texten ovan har sannolikheten (1/65)^39 = 1/5,05*10^70.

För att få en uppfattning om hur stort talet under bråkstrecket är kan man konstatera att antalet neuroner i hjärnan sägs vara 1*10^11, att antalet stjärnor i universum har uppskattats till ca 2*10^23 och att antalet atomer på jorden har uppskattats till 8*10^67.

Det är alltså jävligt otroligt att en apa vald på måfå ska leverera texten ovan.

Om man nu istället för ett oändligt antal apor funderar över ett oändligt antal journalister, hur troligt är det att dessa (tillsammans), om de nu har tillgång till jävligt många skrivmaskiner, någonstans ska plita ner något vettigt? Analogt med föregående torde sannolikheten = 1, dvs. helt säkert.

Men om man nu väljer några journalister på måfå ur högen?

Det kan man fundera på.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Vinster i välfärden

Varningsord