Sveriges fattigaste rika

Så här mot slutet av året brukar jag fundera en del, över både det ena och det andra. Det brukar också omfatta en del googlande, en del läsande och en del räknande. Som del av dessa aktiviteter ramlade jag över en lista över Sveriges rikaste personer, med deras namn, företagskoppling, ålder, förmögenhet och branschtillhörighet.

Listan ter sig någorlunda tillförlitlig, även om en rik tant fått byta efternamn, från ett rikt till ett jätterikt. Men efter en eller annan korrigering av det slaget, tar jag den för sanning.

Listan omfattar hundra personer, flest män, men jag har inte brytt mig om att räkna efter den exakta könsfördelningen. Medelåldern ligger på 59 år, med en standardavvikelse om 14. Totalt har dessa 100 personer en förmögenhet om 1340 mdr, eller i snitt per person 13,4 mdr. Standardavvikelsen är här hela 21 mdr, vilket betyder att fördelningen av rikedomar bland dessa människor inte är helt jämn, om man så säger.

I själva verket är det så att den rikaste tiondelen av dessa hundra rikaste äger 49 % av deras samlade tillgångar. Fattiglapparna i sammanhanget, den tiondel som äger minst, äger tillsammans bara 2 % av dessa personers samlade rikedomar. 

Fördelningsmässigt ser det ut som det brukar, alltså. Men är det inte för jävligt ändå, att ojämlikheten även drabbar den allra rikaste gruppen?

För jämförelsens skull kan sägas att värdet av svenska statens samlade tillgångar år 2020 uppgick till 2048 mdr, enligt ESV.

Nu sägs det ju (igen) att de rika ska beskattas hårdare, i syfte då att dessa ska bidra mer till den s.k. välfärden. Den diskussionen fick mig att kika litet närmare på en del siffror från Avanza, publicerade för några dagar sedan, som visar genomsnittstillgångarna per åldersgrupp i tioårsklasser bland deras kunder. Data och diagram i bilden nedan.

Intrycket av den bilden blir att (s) tänker jaga (vissa) pensionärer. Fast de tänker visst inte införa förmögenhetsskatt igen, utan såvitt jag nu förstår handlar det om skatt på kapitalinkomster, men ISK ska de visst inte röra. Får ingen riktig ordning på argumentationen deras.

Hursomhelst, det tar tid att bli rik, för de allra flesta. (I listan över de allra rikaste finns en del yngre, typ mellan 30 och 40, i de flesta fall barn till ännu rikare föräldrar.)

Slutsats? Nää, orkar inte ...




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Vinster i välfärden

Varningsord