Dröm och verklighet

Igår skrev jag ett inlägg där jag grunnade litet över en funktion av slaget 1/x och om huruvida den avspeglar utseendet för inkomster, bokförsäljning m.m. Inlägget finns här.

Det motiverades av en del erfarenheter jag gjort på konferenser, där någon stjärnögd framtidskonsult av popslag brukar släppas fram och tala om den nya tiden. Och de brukar nämna att man nu kan leva på e-sport, bloggande, Youtubekanaler, etc. Massor av möjligheter finns, brukar de säga, som inte fanns förr. Och ungdomen ser detta och tar för sig av möjligheterna, medan den förstockade äldre generationen inte fattar någonting alls. Den senare brukar hävda att man bör skaffa sig en utbildning och ett riktigt jobb. Varpå ungdomsgenerationen, som har koll på Blondinbella, Pewdiepie, Kissie - eller vad de nu kallar sig - fnyser och lägger ut dagens outfit i förhoppning om att någon ska bry sig. Och om att pengarna ska börja trilla in.

Och visst, Kissie har enligt Bloggportalen massor av besökare per vecka och kan tydligen sälja inlägg för 45 000 kr styck genom att nämna produkter. Men frågan blir: Hur många kan det? Hur stor är sannolikheten att man ska kunna leva på sin blogg (eller sin Youtubekanal eller whatever)?

Funktionen i det ovan länkade inlägget antyder att svaret är inte många och mycket liten. För inkomster, förmögenheter och antal besökare per blogg fördelar sig nu väldigt likartat, vilket visas i figuren längst ner i det här inlägget. Där visas Sveriges miljardärer rangordnade efter antalet miljarder de har (blå kurva) och de på Bloggportalen listade privata bloggarna rangordnade efter antal tusen besökare per vecka (grön kurva). Begränsat till Topp 50. Och som torde vara övertydligt så ser funktionerna tämligen likartade ut och stämmer därtill med formen för funktionen 1/x.

Det faller fort från toppen räknat. Och planar sedan ut. Få har eller får mycket (eller många besökare). Många får dela på resten. Och det är nog ett av livets hårda villkor, nästan oavsett vad det gäller.

Hur många besökare måste man få till sin blogg för att den ska generera inkomster? Vet inte, men förmodligen mer än 100-150, som är den nivå min blogg ligger på. Och med det ligger den på ca plats 950 i rangordningen. Och den genererar inte en sekin i annonsintäkter. Inte heller har någon hört av sig och velat betala för att jag ska nämna företag ellet produkter i positiva ordalag.

Gissningsvis kanske man måste upp på hundralistan för att kunna leva på bloggen? Förmodligen högre upp. Det där gör att sannolikheten för att man ska kunna leva på sin blogg som högst uppgår ca till 1 på 1400 eller 0,0007, eftersom Bloggportalen listar ca 140 000 privata bloggar.  

Sannolikheten att man ska kunna hitta ett jobb att leva av givet att man skaffar sig en utbildning ligger nog betydligt högre. Så den förstockade generation man själv tillhör är nog inte helt fel ute ändå.

Men, visst, det finns de som kan leva på sin blogg. Även om de är få.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Fördelning inom Min Egen Fond