Livspusselproblemets lösning

Spårar runt på nätet och kollar diskussionerna bland livscoacher, fackföreningar och andra om det s.k.  livspusselproblemet. Folk stressar tydligen upp sig för allt de inte hinner med av allt som de vill eller tycker sig måsta göra.

Diskussionerna för tankarna till TV-programmet Lyxfällan, som ju i stort går ut på att få folk som inte redan förstått det att förstå att man måste hålla sig inom budgetrestriktionen och inte i längden leva så att utgifterna > inkomsterna. För då blir det inte bra. Och ett viktigt medel för att få ordning och reda på kaossituationerna är att de där deltagarna får lära sig leva efter budget där utgifterna (inkl. sparande) = inkomsten.

När det gäller diskussionen om tidsanvändning verkar motsvarande problem finnas: Folk försöker på de fattiga timmar de har till förfogande pressa in så pass mycket aktiviteter att en realistisk tidsbudget spricker med en liten knall. Poff.  Och det blir inte heller bra. 

Lösningen borde heta just tidsbudget. Rimlig tidsbudget, vilket då innebär att man måste välja. Och välja bort. Och inse att det är precis det livet handlar om, att nyttja tiden väl inom de begränsningar som finns. Och inte att försöka göra allt.

SCB publicerar en tidsanvändningsstudie. Den är intressant.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Aktieläget

Förmögenhetssammanställning med extra allt