Vart tar pengarna vägen - företag

Hemarbete är i längden helvetiskt trist och ibland hämmar det även kontakter man behöver ta. Resultatet av det är att man av och till befinner sig under väntan. Den tiden har jag nu nyttjat till att göra en liten omvärldsspaning genom ett besök på SCB.

På SCB har jag kikat på näringslivets totala resultaträkningar för åren 2000 till 2018. Intresset har centrerats kring frågor om 

- hur mycket av företagens nettoomsättning som går till personalen i form av löner och sociala avgifter
- hur mycket av företagens nettoomsättning som landar som rörelseresultat
- hur mycket av företagens nettoomsättning som landar som nettoresultat (= vinst)
- hur mycket av företagens nettoomsättning som går till medborgarna i form av skatt

Inkluderade företag är hela näringslivet, exkl. finansiella företag, som särbehandlas av SCB i egen redovisning.

Resultatet av spaningen blev det här:

Personalkostnaderna har under perioden i snitt stått för 19,1 % av nettoomsättningen. - Andra rörelsekostnader handlar om råvaror, handelsvaror och andra externa kostnader som lokaler och sånt.

Rörelseresultatet har under perioden i snitt stått för 6,7 % av nettoomsättningen. - Det där är alltså vad som har blivit kvar efter avdrag för rörelsekostnader för personal, maskiner, lokaler, råvaror, etc.

Vinsten (nettoresultatet efter skatt) har under perioden stått för 8,5 % av nettoomsättningen. - Nettovinsten är alltså större än rörelseresultatet, vilket beror på att till detta förs även resultat från div. finansiella poster och det resultatet har alltså för det mesta varit positivt.

Skatten har under perioden stått för 1,3 % av nettoomsättningen. - Den betalas ju då inte på denna, utan på årets resultat före skatt.

Tidsserier finns i diagrammet nedan.

SCB-statistiken är f.ö. en gruva att ösa ur om man vill jämföra de företag man har aktier i mot det normala för den bransch man nu är intresserad av eller som i det här fallet mot det totala näringslivet.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Vinster i välfärden

Mina innehav: USA-fonden