Aktuell prognos

Snart är det då bara två månader kvar av år 2016 och det börjar bli dags att skåda fram mot årsskiftet.

Det som händer i privatekonomin just nu är att jag tar höjd för ökade kostnader nu mot slutet av året. Det sker genom att det planerade sparandet bromsas in litet grann, så att det över året landar på 5000 kr per månad in i fonderna plus 300 kr per månad in i livförsökringen. För årets sista månader innebär det att dessa delar av sparandet minskas med 1000 kr, 1500 kr respektive 2000 kr. - Men utöver det hamnar alltså månadsöverskotten på konton, vilket i skrivande stund gör att det totala sparandet per månad över året kommer att ha uppgått till ca 7300 kr.

sparkvoten ser ut att totalt sett över året landa någonstans i trakten av 26,5 procent. Med reservation då för att det kommer att gå litet extra pengar ut här mot slutet.

I balansräkningstermer ser prognosen för året just nu ut så här:

Tillgångar: +18 %
- finansiella tillgångar: + 35 %
- reala tillgångar: - 15 %
Skulder: - 100 %
Eget kapital: + 21 %

Prognosen förutsätter då att fonderna stiger med 0,7 % per månad under kvarvarande månader.

Just nu ser det alltså ut att bli ett bra år.

Från och med årsskiftet ser planen ut som så, att det planerade sparandet månadsvis kommer att bestå av

- 1000 kr in på sparkonto
- 5000 kr in i fonder
- 300 kr in i livförsäkringen

Och det innebär en planerad sparkvot om ca 23 % nästa år.

Utöver det kommer jag dock att fortsätta att "köpa" cigaretter för 50 kr om dagen fram till och med juli månad, vilket sker genom s.k. mikrosparande i min bankapp. Det där gör ytterligare 1500 kr per månad. Men dessa pengar har jag tänkt göra något kul för under året, så de räknas inte in i det egentliga sparandet.

Månadsöverskotten nästa år kommer att få ligga kvar på lönekontot och inte föras över till sparkonton. Tanken är att nästa år öka konsumtionsutrymmet och kommande löneökning kommer även det att helt och hållet avdelas till det utrymmet. Så nu slackar jag den ganska hårda sparregim jag levt med under några år.

Till förmån för det ljuva livet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Aktieläget

Förmögenhetssammanställning med extra allt