Välfärdsvinsterna

Socialdemokratiska Arbetarpartajet. Det kan inte hjälpas, men det intryck jag alltid får av det sällskapet beskrivs bäst med ett enda ord. Hyckleri.

Och det är tämligen genomgående. Därför blir jag inte längre det minsta överraskad av Sahlins piruetter eller av nyheter om statssekreterare som använder skattepengar vårdslöst. Det är som det brukar vara.

Men emellanåt ter sig hyckleriet svårt att acceptera. Som när det handlar om vinster i "välfärden". Senaste beskedet är att partajet kommer att stoppa såna i skolan, men inte i vård och omsorg.

Prioriteringen är underlig. Om vinster i välfärden är ett problem, borde prioriteringen vara precis tvärtom, eftersom ev. negativa konsekvenser av vinster i välfärden torde vara större inom vård och omsorg och därtill drabba människor med sämre förutsättningar att göra egna informerade val. Skolan borde vara det mindre problemet.

Så varför prioritera så? Förmodligen för att välfärdsbolagen behövs för att vård och omsorg överhuvudtaget ska fungera. Så (s) är här återigen "pragmatiska", vilket är den vanliga omskrivningen för deras lögnaktighet och deras hyckleri.

Själv har man inställningen att utbudspaletten bör vara brokig, vilket innebär att privata bolag har en roll att fylla. Det avgörande är dock att de levererar. Frågan om vinster är ett sidospår i sammanhanget.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer