Sverige är inte Sverige är inte Sverige

Befolkningsutvecklingen är ju av tämligen stor betydelse, bland annat för skiften i fördelningen av politiska preferenser och för landets allmänna ekonomiska utveckling.

Själv pysslar jag just nu med att räkna litet på SCB-data, i en slags omvärldsanalytiskt syfte.

Ibland när man håller på med sådant, ser man saker man blir fundersam över.

Två diagram visas här nedan. Det första visar befolkningsutvecklingen i riket, som här på slutet skjutsats på en del. En annan sak man där kan notera är könsfördelningen. Tidigare har antalet kvinnor överstigit antalet män i landet, men detta har under den senaste tioårsperioden ändrats. Annars ser det väl ut som att vi haft en rätt stadig tillväxt av folkmängden i riket.

Utvecklingen ser dock väldigt olika ut i olika delar av landet. Det andra diagrammet visar utvecklingen av folkmängden i skogslänen (Värmland, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten). Här kan man väl säga att det har svängt en del, minst sagt.

Tioårsperioden från 1970 till 1980 ser rätt hyfsad ut, särskilt när det gäller antalet kvinnor, som då växte snabbare än antalet män, sannolikt genom att fler kvinnor överlevde längre. Men sedan ramlar kurvorna nedåt ett tag och ska man gissa har det mest med teknologiskift i skogsbruket att göra (och annan strukturomvandling).

Efter det kom en positiv period igen. Det glada slutet på 1980-talet, som tvärt tog slut i och med 1990-talskrisen. Krisen slog synnerligen hårt i skogslänen. Efter en period av stillastående kan man sedan skåda ett rejält skutt uppåt, framför allt för kurvan över män. Här har vi invandringen och längre livslängd för män som främsta förklaringskandidater.

Villkoren i det här landet skiljer sig åt. Vad åt detta man kan göra är tämligen osäkert. Men att det får både politiska och ekonomiska konsekvenser kan man nog inte tvivla på.


Befolkningsutvecklingen i riket 1968-2018 (Källa: SCB)

 

Befolkningsutvecklingen i skogslänen 1970-2018 (Källa: SCB)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Aktieläget