Försöker förstå - guld

Om guldet har det sagts att det är omöjligt att begripa sig på, men jag håller i alla fall på att göra ett försök.

Och litet fascinerad blir jag av en del basfakta, som t.ex. att det mesta av det guld som grävts upp ur marken finns kvar. Och det lär visst röra sig om en 156 000 ton, totalt sett, vilket då kan jämföras med en årlig nyproduktion om ca 2 500 ton. - Samlar man allt guld som finns i världen lär det enligt framgooglade uppgifter röra sig om 9 261 kubikmeter, vilket då blir en kub med sidorna 21 m, inte mer.

Marknadens efterfrågan av guld lär enligt World Gold Council ha uppgått till 1 290 ton under Q1 2016, medan utbudet inskränkte sig till 1 135 ton. Och det stämmer väl med prisutvecklingen, kan man tro, då priset ökat och efterfrågan > utbud. (Ta det sista med en nypa salt. Jag begriper inte det här.)

Utvecklingen av efterfrågan under de senaste 2 åren visas i det övre diagramet nedan. Lila är inversteringsefterfrågan, grön är efterfrågan av smyckesguld, blått är teknologisk efterfrågan (typ elektronik och tandläkeri) och gult är centralbankernas efterfrågan. - Det man kan tro är att den senaste tidens prisökning drivits av efterfrågan på investeringsguld, medan smyckesefterfrågan gått ner något. Och bakomliggande orsaker torde då kunna sökas i det oroliga marknadsläget överlag. Eller nåt. För korrelationerna mot sånt som ränteläge, börsutveckling, valutor (dollarn) och sånt är enligt uppgift inte så där väldigt höga. Över tid alltså.

Utbudets utveckling visas i det nedre diagrammet. Här ser det ut som att gruvproduktionen (blått) är hyfsat stabil, medan rundsnurrat guld (rött) varierar mer och följer prisutvecklingen närmare. - Hur man nu ska använda sig av den informationen, det vet jag inte.

Guldpriset är alltså linjen i diagrammen.

Intressant är det i alla fall. Även om jag nu inte har någon klar uppfattning om hur jag tror att det kommer att bli framöver. (Har läst en analys som hävdar att priset kan komma att stiga under året, med en 10-15 %. Och en sågning av den analysen som hävdar att det kommer det nog inte alls att göra. Siffrorna i digrammet är historiska och säger inte ett barrolin om hur det kommer att bli.)


Efterfrågan på guld de senaste två åren

Utbud av guld de senaste två åren

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer