Pilkastningsstrategi - risker och förhoppningar

Det är ju ett slags experiment, det jag håller på med nu. I korthet har jag på måfå valt ut 15 bolag noterade på First North och Aktietorget och slängt in en liten slant i vart och ett av dem. Utan analys eller mer ingående kollar av dem på förhand. Viss övervikt har givits bolag som enligt egen utsago riktar in sig på miljöteknik av olika slag. Flera av dem är att betrakta som s.k. förhoppningsbolag, så risken är hög.

Kikar man på kurshistoriken hoppar de också en hel del. Volatilitetssiffrorna hamnar rätt ofta i trakten av 80 % eller så. Trenderna är vanligtvis riktade nedåt, även om något undantag finns. Också bland de nedåtriktade sker dock vanligtvis smårusningar uppåt nu och då, vilket sannolikt sammanfaller med att bolagen ifråga kommunicerat ut samarbetsavtal eller ambitioner av vidlyftig sort, ofta med internationella aktörer av mer eller mindre dubiöst slag.

Efter att ha nyfikenhetsgooglat mer ingående kring några företag hittar man också lurendrejare och skojare. Såna verkar fena på att kapa åt sig EU-bidrag inom framtidsområden, komma med i listor över diverse förmedlade stöd från statliga myndigheter av tillväxtslag, få tag på billiga lokaler i nedslitna industriområden där tidigare verksamhet lagts ner, fixa arbetskraft med hjälp av Arbetsförmedling och förhoppningsfulla kommuner på hel- eller halvdekis, etc.

Flera har dock snygga hemsidor på nätet och världsunik teknik. De som verkar vara mer seriösa är ofta kopplade till någon teknikforskare och införlivade i något inkubatorsystem kopplat till universitet och högskola. Skojarbolagen verkar koppla oppfinnarjockar med entreprenörer av det slag som hoppat från konkurs till konkurs eller rekonstruktion till rekonstruktion under eviga tider. Centrala bolagstyper är ofta i åldrarna 60-70 år.

Extrastämmor, maktspel och utbyten av ledning eller styrelser haglar, men samma personer återkommer i olika konstellationer. Ofta finns fantasifulla konstruktioner av moder- och dotterbolag av mindre genomskinligt slag. Några typer runt bolagen har också organiserat bärplockningsverksamheter och liknande. En hel del ter sig inte seriöst alls och i något fall anar man front för verksamheter som förmodligen är direkt kriminella.

Allmänbildande är det dock. Och min förhoppning är att de mer eller mindre motiverade volatilitetshoppen ska kunna nyttjas till egen fördel. Perspektivet är kortsiktigt. Funkar det inte som tänkt kommer jag att dra mig ur om högst en månad. Funkar det som tänkt torde hela äventyret avslutas innan sommaren i alla fall. För det här experimentet kräver daglig bevakning.

Diskläjmer: Spekulationer av beskrivet slag är helt vansinnigt. Men kul. Dock inget att ta efter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Fördelning inom Min Egen Fond