Små sår och fattiga vänner

Det är ju sånt man inte ska förakta, utan akta, i litet olika betydelser av det ordet.

Inte heller, menar jag, ska man förakta små affärer eller små vinster. En krona är en krona och allt bidrar.

Vad det handlar om är mina små övningar med spekulationsinstrument, som idag rörde en s.k. mini-future av kort slag. Med en hävstång. Affären gav 1,52 % i vinst, vilket gjorde att spekulationskontots värde steg med 1,37 %. I kronor räknat var beloppet dock inte betydande.

Men om man nu lyckas med att göra en sådan affär per handelsdag, räknar med 220 handelsdagar per år och att alla vinster åker in tillsammans med ursprungsslanten i efterföljande affärer, ska det åtminstone vara teoretiskt möjligt att förvandla 10 000 kr till 272 164 kr inom loppet av ett år.

Sannolikheten för en sådan räcka affärer är dock tämligen låg. I själva verket torde sannolikheten ligga i trakten av 50/50 (inte riktigt, men nära) att göra vinst per affär, vilket innebär att man behöver ägna uppmärksamhet åt storleken på vinster och förluster. Kan man hålla förlusterna små, men en eller annan gång emellanåt göra en litet större vinst, kan det här vara riktigt kul.

Å andra sidan, det torde inte vara helt otroligt att man istället gör en hel del små vinster, som sedan raderas ut av kanske en enda större förlust.

Men - i alla fall - idag blev det en liten slant. Så pass att jag nu ligger plus på spekulationskontot.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Fördelning inom Min Egen Fond