Det här med att blogga

Det finns en halvmatematisk relation som intresserar mig och är tillämplig på sådana saker som försäljningssiffror för böcker, antal besökare för bloggar, städers storlek inom någon geografisk yta, följare på Twitter, etc.

Diagrammet nedan visar sådan relation för hur många besökare de största bloggarna inom kategorin ekonomi, företagande och juridik har enligt listningen på Bloggportalen. Två kurvor visas, en för privata bloggar och en för s.k. proffsbloggar, där bloggarna på x-axeln ordnas efter antal besökare (som visas på y-axeln). Min egen blogg finns med, faktiskt, då den besökssiffra bloggen f.n. når upp till kvalificerar den för topp-50 i den privata kategorin. Den ligger där borta långt, långt till höger i diagrammet.

Till vänster i diagrammet hittar man de riktigt välbesökta bloggarna i kategorin, där en proffsblogg seglar högt över alla andra. Intressant är dock att den blå kurvan över privata bloggar slår de listade proffsbloggarna på platserna direkt efter respektive topplats.

Annars visar den här typen av halvmatematisk relation nästan alltid samma typ av mönster. Det är ett litet antal som samlar många besökare. Kurvorna faller ganska fort och så brukar det vara, oavsett om det handlar om städers storlek, bästsäljande böcker, följare på det ena eller andra sociala mediet, eller whatever av slaget. Tvåan brukar ligga rejält efter ettan, trean litet mindre rejält efter tvåan. Och så vidare. Sedan planar det ut.

Själv är jag rätt nöjd med att sagga omkring där i svansen av de på listan synliga. Det är i och för sig småkul att kravla sig in på listan och bli litet synlig, men de självpåtagna kvalitetskraven skulle antagligen, för mig, bli hämmande om jag började tänka på att tillgodose någon slags publiksmak för att klättra längre upp.

Leva på att blogga? Som sån därn "influenser"?

Många kanske är kallade, men …

Gäller bloggar om ekonomi, företagande och juridik

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Genomsnittlig effektiv årsavkastning

Augusti - Sammanfattad

Diversifiering - exempel