Fundersam fredagsnotering

Nu har det hunnit gå 198 dagar sedan Min Egen Fond toppade senaste gången. Sedan dess har den gått ner med 0,47 %. Sedan den senaste botten har det gått 78 dagar och uppgången sedan dess ligger på 12,41 %.

Mellan senaste topp och senaste botten blev nedgången 11,45 %.

Det svänger. Och igår skuttade aktieinnehavet till så att (nästan) samtliga innehav ligger på plus.

Så läget är ganska bra ändå. Fram tills nu.

Samtidigt kan jag inte riktigt frigöra mig från en gnagande känsla av att en Svart Svan kanske kommer att flyga in i synfältet snart. Orosmoln är det gott om: brexitjoxet, handelssamtalen, Nordkorea, den demografiska utvecklingen, kronkursen, kränkthetskulturen, klimathysterin, terrordåden, den eroderade moralen bland ledande politiker, moderna flygplanskrascher, bostadsmarknaden, den svenska kulturdebatten (med dess extremt urspårade subjektivistiska gnällkaraktär), etc.

Och den där jävla Trump.

Samtidigt är det ju så att allt det där redan finns och är känt. Inga Svarta Svanar i den listan. Mer gråa och litet tråkiga saker, som medför småstörningar i tillvaron.

Svarta Svanar är ovanliga, mycket ovanliga. Men när de landar blir konsekvenserna vanligtvis dramatiska. Den gnagande känslan om att det kan vara en sån på väg måste dock balanseras både mot insikten om ovanligheten och mot insikten om konsekvenserna.

Jag kan idag inte se några Svarta Svanar på väg, trots orosmolnen.

Det känns faktiskt litet lugnande, på ett sätt. Och oroande, på ett annat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Genomsnittlig effektiv årsavkastning

Augusti - Sammanfattad

Diversifiering - exempel