Återbördad

Och efter den första dagen tillbaka i vardagen, litet lätt disträ, som man nästan alltid blir när man varit borta några dagar och samlat på sig intryck.

Och som väntat har det gått pengar. Budgetposten för restaurangbesök och sånt har spräckts så att det står härliga till. Vilket också var väntat och beräknat. Man må ta chansen när man kan.

Annars är det väl så att man hyser visst hopp om att ändå klara den här månaden utan att behöva tulla särskilt mycket på reserverna. Metoden torde nu komma att handla om allmän återhållsamhet i spenderandet, fram till dess det är dags för lön igen, något som inte ligger allt för långt bort i tiden.

Ett annat skäl till att det gått pengar är att jag köpt böcker. En idiotbok om hur man på ett fjantsätt ägnar sig åt att dela in människor på rätt godtyckliga grunder i röda, gula, gröna och blå. Anledningen till köpet vara att närbelägna chefer fick sig en "inspirationsföreläsning" för en tid sedan som utgick från metoden, som rör sig i gränslandet mellan humbug och trams. Och jag ville kolla vad det är för nåt de får sig till livs i den vägen, så att lämpliga motstrategier kan kluras ut. För det där sättet att beskriva och förhålla sig till människor och till kommunikation har inget på en modern arbetsplats att göra. Inget alls.

En annan bok som köptes var den senaste om den luffande militärpolisen. Och som eskapistiskt underhållningsmedel funkade den lika bra som de tidigare. Tuggummi för hjärnan. Ren avkoppling. Och det behövs också.

Men sen köpte jag också en bok om den ekonomiska människan. Och den var bra. Värd att fundera över när det gäller privatekonomiska frågor. Den är förankrad i tämligen traditionell s.k. konsumentteori, men anpassad efter nyare beteendeekonomiska landvinningar. Plus att den innehåller en del praktiskt matnyttiga resonemang kring försäkringar, sparande, lånande och sånt. Skulle tro att jag nån gång emellanåt kommer att lyfta in en eller annan tes från den boken här.

På agendan står också att göra en Power Point-sammanfattning av min introduktionsbok i beteendeekonomi. Den är en aning tungtuggad, så jag behöver bearbeta och packa ihop det hela till något som kan fungera mer praktiskt i min vardag. Och där handlar det litet om att sätta in principerna i ett sammanhang, där konsekvenserna för faktiska bedömningar och val av handlingsalternativ kan synliggöras på ett sätt som gör att sånt som idag fungerar halvskralt eller inte alls kan börja fungera bättre.

Men det där är en lång resa. Så den börjas inte nu. Men när jag börjat med den där sammanfattningen lär ett eller annat spår av den synas här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer