Det där med norrländsk självständighet

Under de senaste veckorna har det i den allmäna debatten förekommit teser om att Norrland borde kräva självständighet i syfte att se till att mer av de rikedomar som produceras här också stannar här. Teserna emanerade som reaktion på att Vattenfall beslutat fimpa 40 jobb i Jokkmokk och antingen flytta dem annanstans eller helt skrota dem.

Själv ser jag den typen av krav som exempel på oansvarig populism som om de togs på allvar och faktiskt resulterade i norrländsk självständighet inte alls skulle resultera i något bra för landsändan.

Några nedslag i sånt man behöver fundera på:

1. Hur skulle det fria Norrlands BNP se ut? - BNP-måttet ser ju ut så här om man sätter ihop det från utgiftssidan

BNP = privat konsumtion + investeringar + offentlig konsumtion och investeringar + nettoexport

Idag (2013) uppgår det måttet till 346 tkr/invånare (egentligen BRP beräknat för Norrland enligt redovisning på sajten Regionfakta). Man kan jämföra med BNP för Sverige som samma år uppgick till 393 tkr/invånare. Och se att välståndet här uppe skulle hamna en 12 % lägre per invånare än vad som gäller för landet i sin helhet idag.

Förespråkarna för självständighet lever antagligen med någon slags föreställning om att det som kommer att hända vid norrländsk självständighet är att nettoexportkomponenten kommer att se annorlunda ut, dvs. bli mycket högre, eftersom Norrland då skulle få betalt för den export som idag sker till landets södra delar. Det man inte pratar om så mycket bland självständighetsivrarna är vad som skulle hända med importkomponenten därifrån. Här förutsätts givetvis att den nettoexport som idag sker över landets gräns och som är knuten till Norrland blir oförändrad, vilket inte heller verkar troligt.

- Själv skulle man gärna se en ordentlig kalkyl över hur man antar att såna här saker skulle ändras och över hur staten Norrland har tänkt bete sig när det gäller såna saker som ägande, frihandel, tullar, m.m. En misstanke är att det man föreställer sig är en slags norrländsk nationalisering av tillgångarna och en socialistisk kommandoekonomi, som då sannolikt skulle få svårt att hävda sig på världsarenan.

2. Befolkningsläget. - I Norrland bor idag ca. 1,2 miljoner människor. Av dessa är 17,1 % mellan 0 och 15 år och 22,7 % är 65 år och äldre. Det gör att 100 - 17,1 - 22,7 = 60,2 % finns kvar i produktiva åldrar att försörja hela befolkningen. Motsvarande siffror för riket i sin helhet är idag 100 - 18,5 -19,8 = 61,7 %. I Norrland finns alltså relativt sett fler som ska försörjas av färre och en lägre andel barn som kan fylla på under kommande år. Det ser inte riktigt bra ut som grund för självständighet. Här kan man också anta att den andel av BNP som behöver sättas av för offentlig tjänsteproduktion riktad till främst äldre kommer att äta rätt ordentligt av den högst eventuella positiva förändring av den norrländska tillgångskakan som skulle bli följden av självständighet. Skattetrycket torde gå genom taket. Och hur nettomigrationen kommer att se ut, vill jag inte tänka på. Själv skulle jag inte stanna kvar.

Nå, det var några nedslag.

Personligen är jag övertygad om att norrländsk självständighet utgör spikrak väg mot fattigdom och katastrof, inte minst när det gäller samhällsorganisation, demokrati och individuell frihet och handlingsutrymme.

Ovanstående ska ses som anmärkningar. Någon egentlig analys har jag inte gjort. Men jag är utomordentligt less på norrländsk populism och tycker att man borde försöka tänka efter litet mer än man gör i slaskdebatten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Aktieläget