Väntetid

Slöar i fåtöljen efter intag av kalorier och en eller annan vitamin. Väntar på att dagens fondnoteringar ska ramla in. Det ser ut som att det blir ett uppskutt.

Det har det i alla fall blivit för premiepensionsfonden. Kollade till den tidigare idag. Årets uppgång 7 %. Årlig uppgång sedan köp 13 %. Betraktar det som hyfsat.

Annars fortgår funderingarna kring avvägningen mellan sparande och konsumtion. Känner mig en aning ambivalent i den frågan på grund av alternativkostnadsbekymmer. Att spara kostar också, i form av utebliven (uppskjuten) konsumtion. Och framtiden är osäker. 

Under hösten kommer dock sparandet att ske enligt plan, dvs. 12 * 5000 + 12 * 300 = 63600 ska ha avsatts i planerat sparande. Och till det kommer alltså en variabel del om 1000-2000 per månad som eventuell ytterligare påfyllning. Shoppingpolicyn är fortsatt restriktiv, även om jag nu köpt en del böcker på slutet. Och en skjorta.

Merparten av det planerade nysparandet under resten av året ser som läget är nu ut att stanna på sparkontot. Två skäl: För vissa av mina priorierade fonder tyder p/e-talen på att det börjar se litet dyrare ut. Så det kan vara värt att avvakta litet. Dessutom behöver jag bygga upp en likvid del i sparandet. F.n. ligger den delen på 3,7 %. Tänker skyffla upp den till 10 % i alla fall. Möjligen för att växla över en del av det till guld, om köpläge uppstår, vilket inte är helt otroligt.

Men, men ...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Aktieläget

Förmögenhetssammanställning med extra allt