Låtsasmarknad

Den där Greider levererar med anledning av bostadspolitiken en synpunkt som här väcker funderingar. Nu har jag inte läst originaltexten, men i Omnisammandraget lyfts några påståenden:

- bostadspolitiken står f.n. ideologiskt låst
- valet står mellan avreglering eller mer statlig styrning och subventioner
- regeringen bör välja den vänsterpolitiska vägen
- den vägen handlar om att få marknaden att fungera genom att staten tar en större del av den ekonomiska risken, inte om att avskaffa marknaden

När jag nu kikar på dessa påståenden, får jag inte riktigt ihop det. Det ser i mina ögon en aning förvirrat ut. Å ena sidan säger sig nämligen Greider vara emot mer marknad och för mer statlig interventionism genom subventioner (staten tar en större del av den ekonomiska risken). Å andra sidan säger han att han vill skapa en fungerande marknad. Det där går inte ihop.

Om staten ska ta en större del av den ekonomiska risken för att producera bostäder innebär det rimligen att staten måste finansiera sina insatser. Och det kan såvitt jag nu förstår ske på litet olika sätt:

- genom omfördelning bland statens utgifter, dvs. staten krymper andra utgiftsområden för att finansiera bostadsbyggande
- genom ökade intäkter, vilket såvitt jag begriper innebär ökat skatteuttag
- genom lån
- genom att på något sätt skapa pengar ur det blå

Oavsett vald finansieringsväg innebär det Greiderska synsättet ökad statlig interventionism och centralplanering. Det sätt resursfördelningen sker inom ekonomin kommer i lägre grad att styras av marknadens prisbildningsmekanismer och i högre grad av statsbyråkrater och politiker. För pengarna måste väl ändå slussas ut till byggarna på något sätt och i enlighet med någon slags politiskt satta kriterier? Statlig finansiering erbjuds för det, men inte för det. Där, men inte där. Vilket då innebär ett icke marknadsmässigt beslutsfattande, med utgångspunkt i en mer eller mindre diffust formulerad politisk vilja.

Det är en riskabel väg att vandra. Följdeffekterna torde vara svåra att överblicka. Och det är inte ett medel att skapa en fungerande marknad. Tvärtom.

Greider försöker blanda bort korten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer