Några lösa tankar om livskvalitet, tid och värdet av en limpa

Det är söndag. Man har tillverkat pannbiff med lök. Man har konsumerat födan, diskat och sitter nu stilla och smälter käket. Och återvänder till funderingarna om livet som konsumtion av varor och tjänster.

I ett tidigare inlägg ställdes följande varianter upp:
1. L = U = f(K) = f(q1, q2, ..., qn)
2. L = f(U, A), där U är som ovan och A är nyttan av annat = f(a1, a2, ..., an)

I ovanstående uttryck är L = livskvalitet, U = nyttan av konsumtion av varor och tjänster och A = nyttan av "konsumtion" av annat än varor och tjänster. Enligt uttryck 1 är livets värde detsamma som värdet av den konsumtion av varor och tjänster man ägnar sig åt. Enligt uttryck 2 är det inte så. Varu- och tjänstekonsumtionen påverkar visserligen livskvaliteten, men det finns också annat som gör det. En knäckfråga är vad ai är om det nu inte är qi, dvs. inte är att betrakta som konsumtion av viss mängd av vara eller tjänst.

Att skilja det ena från det andra kan vara knepigt. Ta en skogspromenad t.ex. Är det att betrakta som vara/tjänst eller som annat? Man kan betrakta aktiviteten som en tjänst man erbjuds av markägarna, till priset p = 0, tack vare allemansrätten. Fast det finns säkert de som skulle betrakta aktiviteten som något annat helt och hållet.

En ytterligare vinkling på det hela handlar om nyttan av att konsumera en limpa och om den livskvalitet det ger. Vad är limpan värd? Och ger den mer eller mindre nytta om man köpt den eller bakat den själv?

Enligt uttryck 1 är en limpa en limpa. Punkt. Den ska i princip ge samma nytta och livskvalitet oavsett om den är köpt eller självbakad. Det som kan skilja är priset på den, där en köpt limpa kanske kostar 22 kr och en egenbakad kostar 11 kr för råvaror och el och sånt + omaket att baka den. För egen del, med tillgång till bara 62 timmars fri tid per vecka att ägna åt sådant, kan man nog sätta priset på en timme fri tid till ca 100 kr. Bakar jag fyra limpor på en timme blir priset för en limpa 11 kr + 25 kr = 36 kr och förlusten i att baka den själv blir 14 kr. - Om jag vore pensionär kanske saken skulle komma i ett annat läge. Då skulle jag ha 112 timmar fri tid och ett lägre timpris. Säg att timpriset då skulle landa på 40 kr. Då skulle limpan kosta 11 kr + 10 kr = 21 kr och jag skulle tjäna en slant på att baka den. En slant jag skulle kunna använda till annat.

Nu kan det ju hända att någon hävdar att det finns andra värden. Uttryck 2 gäller. Man kanske tycker att det är kul att baka. Man lär sig något nytt och utvecklar sig. Omgivningen kanske visar uppskattning. Man kanske känner sig stolt över prestationen. Brödbiten kanske smakar bättre än en köpt. Och det kanske väger upp de 14 kr man förlorar i kronor räknat.

Själv fortsätter jag nog att köpa mina limpor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Fördelning inom Min Egen Fond