Aldrig köpa aktivt förvaltad fond?

Sitter och grunnar. Utifrån antagandet att följande är sant för fonder som agerar på samma marknad:

1. Genomsnittsavkastningen före avdrag för kostnader är densamma för indexfonder som för aktivt förvaltade fonder.

2. Aktivt förvaltade fonder är dyrare än indexfonder.

3. Variationen i avkastning är betydligt större mellan aktivt förvaltade fonder än mellan indexfonder. 

4. Det finns i princip inget samband mellan hur det gått förr jämfört med index och hur det kommer att gå i framtiden. Fonder med olika historisk avkastning konvergerar fort med avseende på framtida avkastning. Nollkorrelation mellan fonder över tid alltså vad gäller avkastning i förhållande till index.

Så? 

Vad blir slutsatsen? Aldrig en aktivt förvaltad fond?

Njae. 

Mer så här: Om man finner en marknad (geografisk eller bransch) intressant jämfört med andra, kolla först om det finns en billig indexfond. Om det gör det, välj den. Men om det inte finns och marknaden ter sig tillräckligt intressant jämfört med andra, fundera på om det kan vara värt den högre kostnaden för att enkelt och bekvämt få tillgång till den.

Med andra ord: Bred bas i indexfonder. Spets med intressanta geografiska regioner/länder eller branscher som är svåra att nå på annat sätt. - Förenklar ju också saker och ting. På fondtorget där jag kommer att hålla till framöver finns nästan 1300 fonder att välja bland. Av dessa är 55 indexfonder. Grunnar man igenom en schysst fördelning mellan fonder från indexutbudet, kan man sedan roa sig med att söka spetsar bland de andra. 

Verkar vettigt. I alla fall för mig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer