Fonder som konsekvent slår index

De är inte många de inte. Men dyra, eftersom leverantörerna påstår att aktiv förvaltning i alla fall syftar till överavkastning jämfört med index.

Normalt sett lyckas de inte. Och de som "lyckas" har nog mest tur i alla fall. Det där med att det skulle finnas "stjärnförvaltare" är något att förhålla sig starkt skeptisk till, vilket visas i den här artikeln.

Själv gjorde jag nyss ett litet överslag kring hur många av 1200 fonder som efter ett antal på varandra löpande tidsperioder av en ren slump konsekvent skulle slå sina jämförelseindex. Det synnerligen förenklade antagande jag utgick ifrån i överslaget är att sannolikheten att göra det är lika med 50 %. Hälften gör det, hälften gör det inte.

Efter första tidsperioden skulle då 600 av de 1200 fonderna av en slump slagit index.

Efter andra tidperioden blir antalet 300 fonder av 600 som av en slump slagit index konsekvent, dvs. gjort det under båda tidsperioderna.

Efterföljande tidsperioder blir antalet fonder som konsekvent, under alla tidsperioder, slagit index:

Efter tredje: 150
Efter fjärde: 75
Efter femte: 38
Efter sjätte: 19
Efter sjunde: 9
Efter åttonde: 5
Efter nionde: 2
Efter tionde: 1

Exemplet är givetvis starkt förenklat, men man kan ju undra över hur det efter år åtta kommer att låta i de där blaskorna som söker ge råd om fondval. Hur kommer man att resonera kring de där fem fonderna som under dessa år varje år av en ren slump har slagit index? Hur kommer man att förklara deras framgång?

Sannolikt kommer de att beskrivas i hjältetermer och ha massor av stjärnor hos Morningstar och rekommenderas starkt av diverse fondskribenter. Och man skulle nog också ägna sig åt att skiva upp de ytterligare fonder som av en slump slagit index sex eller sju av åtta år, även om man inte gjort det i en obruten följd.

Utan någon som helst anledning.

Och att på förhand lyckas välja de där fonderna handlar då alltså om ren tur.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Plan och verklighet

Omviktning