Makteliten enligt LO

Lusläser en LO-rapport, för första gången på många år. Tror senate gången jag lusläste en sådan var 1983. På våren.

Nå, den här rapporten är en aning skoj, då LO-kollektivet i rapporten tar sig för att ställa elitens inkomster i relation till vad en genomsnittlig industriarbetare tjänar. Det handlar då om inkomsterna hos 197 s.k. högdjur, uppdelade i elva elitkategorier.

Rapporten är självklart väldans populistisk i syfte och utformning, som allt som kommer från den föreningen, men hyfsat kul ändå. Bland annat får man ju ett tydligt svar på frågan om vilka som kan anses utgöra samhällets elit.

Här gillas särskilt kategorin "Överhetssamhället", som enligt LO då omfattar:

Riksmarskalken
Ambassadörerna i London och Washington 
Ordförande HD
President Svea hovrätt
Ärkebiskopen
Biskopen i Lund
ÖB
Chefen för armén
Riksåklagaren
Kungen

De där elva tjänar då i snitt 7,8 industriarbetarlöner, om deras kapitalinkomster inkluderas. Kungen har mycket stora sådana, vilket då drar upp snittvärdet rejält.

Så vad drar man då för slutsats av allt det där. Själv är man inte så jätteförvånad över att samhällselitens 197 framhållna praktexemplar tjänar mer än de flesta. Förvånad hade man blivit om det inte var så.

Sakligt sett kan man notera att samhällselitens möjligheter till kapitalinkomster är mycket större än de flestas. Inte heller det förvånar. Förvånad hade man blivit om det inte var så. Igen.

I rapporten försöker man dra en del generella växlar utifrån hur saker och ting utvecklats sedan 1950. Mest av tramskaraktär, tycker jag. Underförstått är i rapporten naturligtvis att det mesta var bättre förr, under den socialdemokratiska hegemonin.

Nostalgiskt. En fläkt av det 1970-tal man växte upp i.

Och lämnade med glädje.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Aktieläget

Förmögenhetssammanställning med extra allt