Kväll

Ligger utslängd på golvet och slötittar på drioder och galaktiska bovar.

Vickar lite på tårna också.

Och tänker på begreppet rättvisa, när det då gäller sånt som löneskillnader, inkomst- och förmögenhetsfördelning. Minns en gammal modell, som hävdar att det kan beskrivas, i grunden, som en jämförelse mellan två kvoter, en för en person/grupp vars rättmätiga utbyte står i fokus, och en för de andra. Kvoterna ställer utkomstresultatet för respektive i relation till deras insatser, såsom de uppfattas av fokuspersonen eller gruppen.

Så här:

Utkomst P/G / Insatser P/G ~ Utkomst A / Insatser A

Tesen i modellen är att om jämförelsen ~ visar att kvoterna väger jämt, då uppfattas läget som rättvist, men om de skekar, uppfattas läget som orättvist. Den uppfattande entiteten är P/G, som är motiverad att ändra ett ojämt läge till ett jämt. På flera olika sätt. Vilka dessa kan vara kan man använda kvotjämförelsen till att spekulera runt.

Om man då låter G = småföretagare, t.ex., och A = politiker, kan man simulera hur det kan låta när G resonerar om rättvisa eller orättvisa, t.ex. om de anser att deras kvot är mindre än den de anser gäller för A. Man kan också använda modellen för att spekulera kring vad G kan tänkas tycka ska göras åt saken.

Det är en rätt kul övning.

"Jag började minsann med två tomma händer, men dom har aldrig gjort ett hederligt handtag ..."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer