Toleransdebatten

Kan tycka att den är småintressant, den där debatten om värderingar, kulturella uttryck, mångfald, skolans värdegrundsarbete och liknande.

Det senaste exemplet som jag tagit del av hittas här, i en artikel som är välskriven och innehåller många poänger, men där synpunkterna om vad som bör göras slutar i en slags vi-måste-formuleringar som knappast kommer att bli verklighet av sig själva. Frågan som uppstår här handlar om genom vilka verktyg det ska ses till att det som påstås i vi-måste-påståendena blir verklighet. Och, naturligtvis, vem som har att hålla i dessa verktyg.

Ett exempel på ett sånt där vi-måste-påstående ur artikeln:

"Vi måste respektera de kulturella skillnader som finns, och låta alla finna sin egen väg till att sluta upp bakom de grundläggande värderingarna i vårt samhälle."

Verkligheten där ute har dock en tendens att utvecklas på sitt eget sätt, alldeles oavsett vad önsketänkande vi-måste-tänkare sätter på pränt på DN-debatt.

Frågan som jag sitter med blir: Hur?

Ett verktyg är ju den öppna debatten och det offentliga samtalet. Men utvecklingen av hur det har sett ut på sistone är ju inte helt positiv.

För egen del kan jag nog tycka att det vore bra om vi-måste-påståenden av slaget i artkeln kunde uppfyllas.

Men det räcker inte att säga det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det ekonomiska kretsloppet - värt att ha i åtanke

Förmögenhetssammanställning med extra allt

Andra slags spekulationer